1993 grand marquis temperature sensor - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71 Forum for discussion of the Ford Crown Victoria, Mercury Marauder, Mercury Grand Marquis and P71.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-06-2009, 06:50   #1 (permalink)
1993 Grand Marquis owner
 
jlanning17's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Jersey City, NJ
Posts: 12
1993 grand marquis temperature sensor

my car-smart friend told me i should replace my CTS because when i pull away and start driving without letting the car warm up for a few minutes, it jerks and hesitates and has no power. he said the old CTS was reading a warmed-up temp on a cold car, so the fuel mixture that was being sent was too thin.

so i replaced the CTS yesterday and got no improvement. then i noticed something odd... when standing in front of the car looking in from the front bumper, the CTS is on the right side of the block (driver side). the wire that connects to it was routed through soft conduit with a bunch of other wires clipping onto different sensors on the driver side of the block. of the passenger side, twins of those wires were clipped onto twin sensors on that side of the block. there was also an extra wire coming out with the same clip as the one that hooked up to the CTS, but it wasn't connected to anything. it is just dangling there with a bunch of gunk on the connector.

does anybody have any other ideas for trying to get my car to run smoothly before it warms up all the way? i don't want to be trying to drive somebody to the hospital in the winter and be stuck going 7 mph until my car warms up.

also, does anybody have any idea what this extra connection is? i might be able to take some pics of it tomorrow.

thanks
jlanning17 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-14-2009, 10:43   #2 (permalink)
Pantherholic
 
87_Crown_Vic's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Omaha, NE
Age: 33
Posts: 369
Garage
Re: 1993 grand marquis temperature sensor

have you looked into cleaning the Idle Air Control (IAC)valve? many times the plunger inside gets gunked up and makes the cars run screwy. it is located on the throttlebody held in place with 2 bolts. it looks like a silver cylinder with wires off the bottom. lotsa times, it gets oil and carbon sucked into it and gunks it up. i use B-12 carb cleaner and spray it good to clean it out.
__________________

my 1986 Grand Marquis LS... Rose...
87_Crown_Vic is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 12:15.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.