1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71 Forum for discussion of the Ford Crown Victoria, Mercury Marauder, Mercury Grand Marquis and P71.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-29-2006, 09:02   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Georgia
Age: 33
Posts: 4
confused 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

I have a 1997 Crown Victoria, everytime I put it in Reverse or Drive, it shuts off. I put the car back in park and it cranks right back up. I have to give the car gas while I put it into reverse or drive in order for it to go. I recently had the transmission serviced and a new fuel filter put in. Can anybody point me in the right direction??? It will be greatly appreciated.
dimu505 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-29-2006, 19:33   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 160
Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

Do you have to feed the car gas also while in park for it to stay running or only when putting it into gear?
amo4387622 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2006, 10:58   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Georgia
Age: 33
Posts: 4
Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

It runs fine when its in park, I only have to give it gas when I put it into gear. It runs fine in nuetral and everything.
dimu505 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2006, 10:03   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 6
Exclamation Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

I am no expert in cars but I would check your vacuum lines. I know had this happen with my truck it would run rough and then when you would put it in to gear it would die. Take a vacuum gauge and see what it reads. It should be about 25-30 at idle. Also physically pop the hood and listen for hissing. If there is chances are there is a leak. It is possible that the transmission guys forgot to reconnect one of the vacuum lines are pulled one off by accident.


Quote:
Originally Posted by amo4387622
Do you have to feed the car gas also while in park for it to stay running or only when putting it into gear?
stuntcardriver is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2006, 09:20   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Georgia
Age: 33
Posts: 4
Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

Can I see the vaccum lines if I jack the car? thanks for the help
dimu505 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2006, 05:07   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 8
Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

Wait...!
did you try checking your IAC yet(Idle Air Control)??? If there is a sticky spot in it then when you put the car in gear, the IAC tries to open more to compensate for the increased load but can't due to a physical restriction. Remove the IAC and clean it with elertromotive cleaner(any parts store should have it), let it dry out and see if it helps. If it does then get ready to replace it. It will probsbly happen again later. Also be careful not to damage the paper gasket...
foxbody5l is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2006, 10:05   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Georgia
Age: 33
Posts: 4
Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

I got the IAC valve replaced about three days ago. It ran good for the first day and then is started to do the same thing, just not as bad. When I drove it today it went into reverse fine and kind of died and caught it self when i put it into drive. I dont know whats goin on.
dimu505 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2006, 05:56   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 6
Thumbs up Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

You should be able to. I would start by finding where the vacuum comes from usually back of intake. Follow that line to usually a branch. Then one of those lines may go to the transmission, brake booster, etc. Check for cracks in the line or missing hoses.
Quote:
Originally Posted by dimu505
Can I see the vaccum lines if I jack the car? thanks for the help
stuntcardriver is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2007, 04:53   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 10
Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

I don't know if there is a similar set up on these cars as there is on a 95 chevy PU. But on my chevy pu there was a switch that was attached to brake pedal, some sort of safet switch that went bad and I could only run in park, when I put in gear, it died. My 2 cents.
roughstock is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2007, 16:43   #10 (permalink)
Multi-Group Moderator
 
tbird100636's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Massachusetts
Age: 32
Posts: 1,826
Question Re: 1997 Crown Victoria shuts off when I put it in Drive. I need Help!!!

Quote:
Originally Posted by dimu505
I got the IAC valve replaced about three days ago. It ran good for the first day and then is started to do the same thing, just not as bad. When I drove it today it went into reverse fine and kind of died and caught it self when i put it into drive. I dont know whats goin on.
Did they thoroghly clean the throttle body when they replaced the IAC???
__________________
Master ASE Certified L1 Chrysler Technician- still a Ford fan at heart.
1964 Thunderbird Hardtop- Chantily Beige- 390 FE 4V V8-Uncle's Car
1966 Thunderbird Convertible- Red- 390 FE 4V V8- Uncle's other car- waiting for paint and body work!!!
tbird100636 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 10:47.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.