2002 Crown Vic, 230k miles, No power/Slow acceleration?? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71 Forum for discussion of the Ford Crown Victoria, Mercury Marauder, Mercury Grand Marquis and P71.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-05-2010, 18:59   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
2002 Crown Vic, 230k miles, No power/Slow acceleration??

So I bought a 2002 Crown Victoria 4.6L off auction, it had 230k miles. But when I drive it, it doesn't feel like a v8 at all, feels like a 4 cyclinder running on 2 cylinders, it has like very little power at all, and it is very slow to accelerate. The thing is though ,I got it smogged and the guy said the engine is in great condition and it passed all the tests good. I tried linking up the OBDII scanner to see whats up but surprisingly there weren't any codes. So I changed the spark plugs as well, but that didn't help either.

Any ideas? Thanks.
fordcrownvic is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-05-2010, 19:03   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,763
Re: 2002 Crown Vic, 230k miles, No power/Slow acceleration??

Has the fuel filter been changed? Also, clean the MAF with MAF cleaner. Could the exhaust be plugged?
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 20:03   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Re: 2002 Crown Vic, 230k miles, No power/Slow acceleration??

Could the camshafts be worn out, causing the valves to barely open? I've heard that these cars have that problem, especially high mileage.
fordcrownvic is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 20:03   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Re: 2002 Crown Vic, 230k miles, No power/Slow acceleration??

Quote:
Originally Posted by Bert View Post
Has the fuel filter been changed? Also, clean the MAF with MAF cleaner. Could the exhaust be plugged?
I don't think its the exhaust, but no I didn't change anything else.

I don't think its the MAF either cause it would show on the OBDII diagnostic.
fordcrownvic is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 20:55   #5 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,763
Re: 2002 Crown Vic, 230k miles, No power/Slow acceleration??

If the MAF is dirty, it won't show a code. We haven't seen any cams wear down. Ours are serviced regularly though. Have you checked the compression? The exhaust can also give poor performance. Check engine vacuum at idle, raise the RPM to about 2500 and the vacuum should drop and return to almost what it wa at idle. If it stays low, the exhaust is restricted.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71

Related Reading: 2002 Crown Vic, 230k miles, No power/Slow acceleration??


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 21:29.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.