'89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling. - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71 Forum for discussion of the Ford Crown Victoria, Mercury Marauder, Mercury Grand Marquis and P71.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-21-2009, 12:59   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 5
'89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling.

Well, I bought this Crown Victoria yesterday.

The 'check engine' light comes on randomly, and the thing runs like crap. It almost got me hurt today on a hill. The light came on, the engine bogged down, and the vic coasted to a stop. I had my foot to the floor, and it would not go up the hill. Eventually, I let the throttle about half way out, and it started creeping up the hill. I got about a hundred feet, and the light went out, and the engine made so much power all at once that it chirped the tires. Sometimes when the light comes on, it just stalls right then and there.

Today, I was checking stuff, and there was oil in the throttle body, looking like it was coming out of the hole for the PCV valve. Not a whole lot, but enough for me to wipe it out with a paper towel.

To me, this seems like a throttle position sensor. I had an Oldsmobile act sort of like this when the TPS died on it. I will freely admit that my knowledge on Ford 5.0L EFI engines is limited. I am going to go clean the throttle body out and see if that helps any.

any other ideas about what it might be?

Thanks much!
Aaron
tornado_735 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-22-2009, 07:39   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 5
Re: '89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling.

Well, I used about half a shop sized bottle of throttle body cleaner, and sprayed the heck out of that thing. I sprayed out what I think was the Idle Air Control. I am going to see what it does now. Wish me luck.
tornado_735 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 08:19   #3 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,658
Re: '89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling.

If there's an Autozone nearby, go there and they will pull codes for free. Then you'll know what area to look in. The TPS doesn't cause oil or get oil in it from the throttle body.
Bert is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 10:06   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 5
Re: '89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling.

Quote:
Originally Posted by rtg143 View Post
If there's an Autozone nearby, go there and they will pull codes for free. Then you'll know what area to look in. The TPS doesn't cause oil or get oil in it from the throttle body.
Well, it looks like the oil might be getting in there from the PCV hose. I'm not that worried about it. I thought maybe the oil could have contaminated one of the sensors and was causing it to act up. And I tried once before to get codes read off of another ODB-I system, but the guy at autozone said they couldn't read ODB-I. Oh well.

The idle air control valve was absolutely filthy. There was all kinds of nasty crap coming out of that thing when I sprayed it. I might take it off and really clean it, but it might be good for now.

I'm waiting on some JB weld to cure on a leaky power steering line right now. We'll see how I did after that.
tornado_735 is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2009, 18:25   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 5
Re: '89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling.

When I first got the car, I thought I was doing it a favor by running Sunoco 94 octane through it. Ran about 4 gallons of it through. Then I had all these problems. Well, I ran it out of gas (apparently the gas gauge is off by about a quarter tank) and put BP 87 octane in as well as some Marvel Mystery Oil. It's not cured by any means, but it runs a bit better than it did.

To be continued....
tornado_735 is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2009, 22:20   #6 (permalink)
Pantherholic
 
87_Crown_Vic's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Omaha, NE
Age: 33
Posts: 366
Garage
Re: '89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling.

run lower octane and it will run better. the hose you see is a vent hose from the valve covers not PCV. the PCV line connects under the upper intake. the PCV is located by firewall hidden on back of lower intake. when was last time you did a fuel filter change?
__________________

my 1986 Grand Marquis LS... Rose...
87_Crown_Vic is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2009, 11:30   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 5
Re: '89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling.

Quote:
Originally Posted by 87_Crown_Vic View Post
run lower octane and it will run better. the hose you see is a vent hose from the valve covers not PCV. the PCV line connects under the upper intake. the PCV is located by firewall hidden on back of lower intake. when was last time you did a fuel filter change?
Well, I just got the car less than a week ago. So never. I'm wondering if there was sediment in the tank for something because the car had to have sat for a while. It smells like it for one, and two when I took it to the car wash, I was spraying all kinds of crap out of the gaps in the trim, and stuff.

It needs a general tuneup, among other things. $500, can't beat it!

And thanks for the correction about the vent hose.

To be continued...
tornado_735 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2009, 23:02   #8 (permalink)
Pantherholic
 
87_Crown_Vic's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Omaha, NE
Age: 33
Posts: 366
Garage
Re: '89 Vic 5.0 random 'check engine' light and stalling.

i found my cars for $500 ranging down to $250... a lil work in them and they run great. i know lots about the 5.0 era Crown Vics so ask what you want...

i found me a Lincoln Mark 7 and people said i can have for $300... look up that car anyplace and they sell for $3000 to over $9000

if car sat too long, get reman calipers from parts place since after sitting tend to work for lil while but lock on you at worst times and drag. i would consider tune-up(plugs, wires, accel cap and rotor kit), belts, fuel filter, caliper, and make sure you CHANGE the transmission cable grommet/bushing to avoid burning the transmission.

the grommet is located on throttlebody next to the accelerator cable and is held in place by plastic grommet. if possible change with the brass replacement or get a new plastic one from parts store.
__________________

my 1986 Grand Marquis LS... Rose...
87_Crown_Vic is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 12:04.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.