97 Grand Marquis cranks won't start, no spark, help! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71 Forum for discussion of the Ford Crown Victoria, Mercury Marauder, Mercury Grand Marquis and P71.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 07-23-06, 07:45 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 5
97 Grand Marquis cranks won't start, no spark, help!

Hello, I have a 1997 Mercury Grand Marquis. It just cranks and cranks then suddenly starts and acts like nothing ever happened. It did this three or four times and now won't start at all, We checked and there is no spark it hasn't started for about a week now. Any help is appreciated, Thanks Jules.

JulesTheGreat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-23-06, 09:11 PM
Registered User
 
atec77's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 917
Re: 97 Grand Marquis cranks won't start, no spark, help!

Quote:
Originally Posted by JulesTheGreat
Hello, I have a 1997 Mercury Grand Marquis. It just cranks and cranks then suddenly starts and acts like nothing ever happened. It did this three or four times and now won't start at all, We checked and there is no spark it hasn't started for about a week now. Any help is appreciated, Thanks Jules.
Pull the coil lead , does it spark when cranked ?
is it blue or yellow ?
Yellow means possibly bad coil and will need replacement , no spark means no voltage to the coil so you need to read the manual and work out why , blue spark means good coil so check for a bad rotor or cap .
good luck
atec77 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 07-23-06, 10:17 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 5
Re: 97 Grand Marquis cranks won't start, no spark, help!

The is NO spark at all and there is power getting to both coil packs via the R/LG wire as shown inthe wireing diagram. I think it might be the crank position sensor. I tested both the wires and they both have what appears to be a constant 1.5 volts so I don't know if the signal switches too quickly for me to pick up or if the sensor is dead.

Jules.
JulesTheGreat is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 07-24-06, 04:15 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 5
Re: 97 Grand Marquis cranks won't start, no spark, help!

Ok, so I went to advanced and bought a crankshaft position sensor. Went to put it on and found I would have to remove the polution control pump. Choose instead to try wiggling the connector and it runs great now. Yeah.
JulesTheGreat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome