Seems like a shifting problem possibly, need some help - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71 Forum for discussion of the Ford Crown Victoria, Mercury Marauder, Mercury Grand Marquis and P71.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-14-2011, 22:14   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 15
Seems like a shifting problem possibly, need some help

Hey guys, need some help here. My car has started having problems when I am at a stop and I go to accelerate, it feels like the car has a problem shifting into gear... it revs for a second and then will go, it feels sorta like a stumble.... also this only happens when it is cold. once the car is at normal temp it does not happen at all. If anybody could help me out it would be greatly appreciated! =)

2003 Ford Crown Victoria 4.6L v8 P71
paintball31390 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-15-2011, 00:05   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 48
Re: Seems like a shifting problem possibly, need some help

Start with the basics and check the level of your transmission fluid. Let the car get to normal operating temperature and check fluid level with engine running while the transmission is in park. Add transmission fluid if and as needed.
no_common_sens is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2011, 08:29   #3 (permalink)
Registered User
 
Sterling_Six's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Green Bay, WI
Posts: 1,135
Re: Seems like a shifting problem possibly, need some help

Quote:
Originally Posted by paintball31390 View Post
Hey guys, need some help here. My car has started having problems when I am at a stop and I go to accelerate, it feels like the car has a problem shifting into gear... it revs for a second and then will go, it feels sorta like a stumble.... also this only happens when it is cold. once the car is at normal temp it does not happen at all. If anybody could help me out it would be greatly appreciated! =)

2003 Ford Crown Victoria 4.6L v8 P71
Hello and good day:

what about the shift module. I believe it operates the shift solenoids. If fact, I'm sure it does. did you replace that? Probably should have. Some have a vacuum feed and some are all electric. I'd change that out. Be sure to check for any wire chaffing too. Make sure nothing is grounding out that shouldn't


The 2-3 upshift soleoid is located on an assembly called the 'valve body', which is located inside the transmission.

Thankfully, it can be reached by draining the transmission oil and removing the transmission oil pan. The transmission does not have to be removed from the car.

However, unless you can get your hands on a service manual and are pretty handy with tools, you should probably leave this to the professionals.

BTW, if you want to do more research about this, the transmission is called a Ford 4R70W.
.
(the shift solenoids are the squarish things on the upper left)
.
.
.


Read more: Where is the electronic solenoid for 2-3 upshift located on a 1998 police Crown Vic transmission? Thanks to anybody that can help. | Answerbag Where is the electronic solenoid for 2-3 upshift located on a 1998 police Crown Vic transmission? Thanks to anybody that can help. | Answerbag
__________________
Good Luck and good repairing Sterling_6
"You know, just like in that Book, When Jesus beats up Moses to get Religion!!"
Sterling_Six is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2011, 09:16   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 15
Re: Seems like a shifting problem possibly, need some help

oh damn I hope I never have to take off that pan again... if this is the cause I would take it in... fluid levels are good though.
paintball31390 is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2011, 12:19   #5 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,809
Re: Seems like a shifting problem possibly, need some help

Try cleaning the MAF with MAF cleaner. That often helps other running problems too.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 15:52.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.