Help with 1999 e150 transmission... Not much more I can do... - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford E-Series Trucks
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford E-Series Trucks Forum for discussion of the Ford E-Series Trucks.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-27-2011, 18:39   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
frown Help with 1999 e150 transmission... Not much more I can do...

Ok guys, thanks for reading and I hope one of you can help me... Here is the deal, I have a 1999 E150 Van 5.4l engine. about 3000 miles ago I replaced the transmission with an used transmission. My old tranny was just not going anywhere so I got an used one and installed it, well like i said that was 3000miles ago... After I installed the tranny there was a time maybe after 200-300 miles that the transmission became weak, I was expecting this to happen as a result of fluid "spreading" so I added more fluid and the problem was gone, by the way that same week the temperature was of 90+. from then on everything was good, very good... until about 2 weeks ago... The tranny started to shake, so I checked the fluid it showed too much so i decided to drain some of the fluid (3 quarts) then checked the fluid level it was low so i added 1 quart back and we are back to normal level, BUT now the transmission shakes when i have it in gear (any gear), it does not disengage when i have the break all the way down, like at a red light I have to shift to neutral to keep the van from shaking... I am all out of options and very disappointed with myself,,, Any ideas??? Thank you
AguileraD is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-27-2011, 19:05   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,703
Re: Help with 1999 e150 transmission... Not much more I can do...

Sounds mure like an engine miss. Take it to Auyozone and they'll pull codes for free. The light doesn't have to be on for codes to be there.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2011, 19:55   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
Re: Help with 1999 e150 transmission... Not much more I can do...

Thanks Bert, I now little about engine-transmissions so I have to ask... How would the engine miss make the tranny shake and why the shakes stop when the I have the van in Neutral or park?, Shouldn't the shakes of an engine miss stay on regardless of the gear the transmission is on?

P>S> one more very stupid question... when at a red light with D gear on and fully stopped with break all the way down, Does the driveshaft stop spinning or does it just slow down? ... reason i ask is I could have soemone have the van in drive while I look under it to see if the gear is still engaged (driveshaft spinning at a full stop, gears not disengaging).

Thanks so much for your reply...
AguileraD is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2011, 20:01   #4 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,703
Re: Help with 1999 e150 transmission... Not much more I can do...

The driveshaft doesn't rotate until the rear wheels rotate.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2011, 18:56   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 162
Re: Help with 1999 e150 transmission... Not much more I can do...

Quote:
Originally Posted by AguileraD View Post
... How would the engine miss make the tranny shake and why the shakes stop when the I have the van in Neutral or park?, Shouldn't the shakes of an engine miss stay on regardless of the gear the transmission is on?...
When it's in gear, the engine has a load on it (it's trying to 'go')...so the miss is more noticeable than when it's in neutral with no load.
__________________
'00 CV - 136K
floater3 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford E-Series Trucks



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:52.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.