I need some ideas - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum Forum for discussion of the Ford Probe and Mazda MX6.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-17-2001, 16:14   #1 (permalink)
Probe Member
 
daprobe's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: North Cackalack
Posts: 106
I need some ideas

I've racked my brain, and I'm at a loss. I have this weird dip in my idle every so often. It was fluctuating really badly from 750 rpms down to 400 or so. So, I did the following: adjusted the timing, adjusted the idle screw on the TB (but I didn't ground the 1 pin black connector because I don't know where it is) i think it made some difference, then I replaced the cap and rotor, check the black tube for cracks and didn't find any, cleaned out the PCV system, ran fuel injector cleaner, replaced the plugs and wires, the O2 sensor was replaced when I put headers on last year. I notice the problem especially after I've been driving a while in stop and go traffic, when I have a bunch of stuff sucking power. When I come to a stop at a light and put the brakes on, put the clutch in, the car almost dies, but then the rpms shoot right back up.
I'm also getting a drop in power immediately after I shift gears when I'm gassing it hard. If I floor it, shift into second, there's hardly any power until 3500-4000 rpms. It still punches and you can feel the torque, but then it dies :(

So, any ideas? I think I've done everything possible :bwhoa1:
I hope it's not the alternator...that's expensive.
__________________
Brian
daprobe is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-17-2001, 21:52   #2 (permalink)
Probe GT
 
Join Date: Dec 2001
Location: Santa Cruz, Cali
Age: 31
Posts: 47
confused

I can't add any positive advice as everythin I would have sugested you've tried. However I can tell you that the only warning my alternator gave was my lights dimming occasionally, and your right it was expensive 190 dollars imagine some of the high perf. stuff you could get.
E-Betz is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2001, 23:28   #3 (permalink)
Hardcore GL Tuning
 
Join Date: Jul 2001
Location: Villa Park, California
Age: 37
Posts: 95
Just a suggestion...

Well, you checked everything...yes and no. The only piece of equip I think you forgot to check out is the VAF! I made the mistake of getting some carb/choke cleaner on mine and it died! Basically I had the same problems you have-- rpm drops/fluctuates and lost power when on the gas (until WOT and even then it ran crappy). I would definately check your VAF for proper functioning. When mine went out, I noticed that the gate partially closed (it shut fully), and the idle dropped, until the vacuum built up and forced it open, then the idle picked up again.
And alternator, schmalternator. The VAF cost something like $350 brand new and a used one can be somewhere around $80. Other than this, I would inspect the VAF to Throttle body boot for cracks and holes; as well as all vacuum lines.
Good luck!
__________________
1990 PGL with some extras! :bs4:
See it at: http://photos.yahoo.com/anomly1 (in the 1990probe folder)
165,000 miles on the original clutch and still going strong
anomaly is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2001, 23:50   #4 (permalink)
Probe Member
 
daprobe's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: North Cackalack
Posts: 106
Hmm, the VAF. I really hadn't thought a lot about that. I popped the black top off and tightened the vane spring tension a few months ago. Perhaps when I sealed it back up I didn't get enough silicone in there and water leaked in the next time I washed my engine. I guess I'll pop it off again and see if there's any rust or corrosion this week. If anyone else has ideas, post them please.
__________________
Brian
daprobe is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FORD AT 100: 5 ideas shaped industrial America Stacy94PGT Ford Worldwide News 1 05-29-2003 17:44
Ford tests green waters, farm-based ideas with Model U concept Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 02-27-2003 09:52
bodykit - ideas please hotwheels Exterior | Body | Paint 1 09-05-2002 03:02
New Ideas s-code Ford Mustang Forum 0 11-13-2001 09:04

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 01:41.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.