my speedo broke, need your help! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum Forum for discussion of the Ford Probe and Mazda MX6.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-27-2001, 02:56   #1 (permalink)
Probeless Moderator
 
zkiller's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Trier, Germany
Age: 33
Posts: 196
Question my speedo broke, need your help!

well, my speedo broke on my way home tonight. everything else still works... just the needle for the speedo doesn't move. not sure why or what broke. any ideas? i have never taking it fully appart, so i really don't know what to expect.

if you know where i could get a new gauge cluster for cheap, i would really appreciate it since this car is my daily driver!

Thanks!!!
__________________
Stefan, Co-Founder NMPOC

Gunmetal Gray 91 Probe GT
May the boost be with you!!!
zkiller is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-27-2001, 10:06   #2 (permalink)
Probe GL Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Michigan
Age: 32
Posts: 77
For the person who's speedo stopped working... my guess is that the cable probably came off the speedo somewhere... If someone removed the dash before it's possible they broke the retaining clip that holds the cable on the speedo (right behind the gauge cluster).

Otherwise I have heard of the speedo gear in the trans getting messed up, and then there is always the possibility that one of your spider gears in the differential blew up and broke the speedo gear. Not the happiest of possibilities but one non-the-less.

Hope you get it fixed. There are like 3 different screw joints that could've come loose as well, hopefully that's all it is. Just look under the hood.
__________________
Too many cars!!!

http://probesport.extremespace.com/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?s=3c22e6eb1a3affff

Ryanpzz is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2001, 17:04   #3 (permalink)
Probeless Moderator
 
zkiller's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Trier, Germany
Age: 33
Posts: 196
thanks for the info.... i did take my dash and all appart a few months ago, but i did not break the retaining clip. i have tomorrow of, so i will take everything appart again and hopefully that's all it is.... a loose cable!
__________________
Stefan, Co-Founder NMPOC

Gunmetal Gray 91 Probe GT
May the boost be with you!!!
zkiller is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2001, 17:29   #4 (permalink)
NEPO / Probe LX Member
 
sarturo_91plx's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Richmond,VA
Age: 29
Posts: 144
i have had this happen like 4 times to me

first broke didn't get fixed for a month

then had upper speedo cable fixed, worked for a week then stoped again

had the thing fixed, it poped off the lower cable or something

broke again later that day

went a few more weeks went out a speedometer

had teh lower cable replaced

worked for a week and then broke again

and has been broken since it happend which was last week


the thing first broke back in the first week of september

good luck i hope u have better luck than i did


o yea forgot to add that u can only get the cables from ford and they take like 2 weeks to come in after u order them(which is really gay)
__________________
1991 Ford Probe Lx V6 MTX
Go to my website now! and look at my beutiful car!
sarturo_91plx is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2001, 21:08   #5 (permalink)
Probe GTS Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Probeville
Age: 38
Posts: 29
Check your VSS also, this has happened to me on many occasion.
Probesport is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2001, 22:37   #6 (permalink)
Probeless Moderator
 
zkiller's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Trier, Germany
Age: 33
Posts: 196
thanks for all your replies! i really appreciate all of your help!

probesport ~ what's the VSS?
__________________
Stefan, Co-Founder NMPOC

Gunmetal Gray 91 Probe GT
May the boost be with you!!!
zkiller is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2001, 00:45   #7 (permalink)
Probe Member
 
daprobe's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: North Cackalack
Posts: 106
I'm assuming that he means the vehicle speed sensor=VSS. I would give the cable and gear housing a visual inspection first. Hopefully it's something easy like the cable snapping. If not that, then start pulling the dash apart for that clip. Good luck!
__________________
Brian
daprobe is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2001, 07:08   #8 (permalink)
Probe GL Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Michigan
Age: 32
Posts: 77
On first gen probes the VSS is mounted in the gauge cluster and internal in the speedometer assembly. That's of course assuming you have the analog gauge assembly, which since you have a GL... you do. The Digital equipt first gens (like my LX) have the VSS, or vehicle speed sensor, mounted on the trans with a two wire connector. All of the analog first gens have cable driven speedos, whereas all of the second gens have the VSS mounted on the trans with a two wire connector because even though they have analog gauges, they are all electronic.

Just FYI... so check the cable...
__________________
Too many cars!!!

http://probesport.extremespace.com/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?s=3c22e6eb1a3affff

Ryanpzz is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2001, 19:11   #9 (permalink)
Probeless Moderator
 
zkiller's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Trier, Germany
Age: 33
Posts: 196
alright cool!!! i will let you know what i find as i tear into my dash and gauge cluster. i had to work today after all, so i still haven't gotten a chance to take a look at it. i am actually doing pretty well in guessing my speed by the tach!

thanks again for all of your help!
__________________
Stefan, Co-Founder NMPOC

Gunmetal Gray 91 Probe GT
May the boost be with you!!!
zkiller is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2001, 23:34   #10 (permalink)
Probe GL Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Michigan
Age: 32
Posts: 77
No problem.. that's what we're all here for.
__________________
Too many cars!!!

http://probesport.extremespace.com/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?s=3c22e6eb1a3affff

Ryanpzz is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speedo Sender/Diff/Wheel Calculations Xyphoid Trans | Driveline 7 07-29-2004 04:53
Flakey speedo in EA xr6t General Tech 8 01-16-2004 00:14
Fit Cruise to XF; Speedo Sender Swampy General Tech 2 12-30-2002 22:17
There's a fine line between "If it aint broke don't fix it" and ....... falconS The Pub 23 12-10-2002 17:40
Speedo Reading Futura97 General Tech 14 04-19-2002 21:47

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 01:33.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.