Starting Problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Bronco Forum Forum for discussion of the Ford Bronco

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 05-04-01, 03:40 PM
Posts: n/a
I Have an 88 Bronco ll With a 2.9 MFI. When the base idle is set at 1500 rpm the truck starts and runs great but when I set it down to the 700 - 800 rpm that it is supposed to be I have to crank it for at least 10 seconds for it to start, it goes into its fast idle, cuts down then stalls. I do this 2-3 times then it runs great again. It does this hot or cold. I have replaced the tps but it did not help. What other sensor could be causing this problem? Any help would be appreciated!
Mike K
Bay City MI
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 05-11-01, 09:24 AM
Bronco Ranger XLT Member
LoneRangerXLT's Avatar
Join Date: Apr 2001
Location: Tennessee, USA, Earth
Posts: 31

Mike, it could be a bad IAC. (Idle air controller) It is bolted on your throttle body. First, clean throttle body of carbon around throttle plate, that may be all it needs. Also, after working on it or changing parts, disconnect battery neg cable, open door, and wait about 10 min. before re-connnecting. This forces computer to reset parameters. Good luck. Don

78 Bronco Ranger XLT, 351M, 4 sp, Trailer Special
LoneRangerXLT is offline  
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Bronco Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EL Fairmont starting problem - HELP! !Gn|T|0n Windsor Tech 169 07-13-05 09:34 PM
warm starting problem with 87 Ranger havns3 Ford Ranger Forum 5 04-07-03 10:43 AM
EF Futura Warm Starting problem Swampy Inline 6 Tech 14 03-13-03 05:45 PM
EF Futura Warm Starting problem Swampy General Tech 0 02-22-03 01:06 AM
SHO stopper: Engine problem in high-performance Taurus angers fans Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 10-23-02 10:39 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome