1995 Taurus starter issue - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-27-2009, 08:01   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 5
Question 1995 Taurus starter issue

My son's 1995 taurus would not start and after trouble shooting we found it to be the starter. Replaced the starter (new-not rebuilt) and all was well until we drove the car for about an hour. Then parked after about an hour, keys out of the ignition etc. It kept trying to start by itself. It would not start but would turn over. Never encountered this before. Anyone have any ideas/ help.
encore27 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-27-2009, 08:14   #2 (permalink)
Moderator
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,070
Re: 1995 Taurus starter issue

Do you have a command start on that ? A lot more info would help.
chipset is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 08:38   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 5
Re: 1995 Taurus starter issue

No command start. I bought this thing for him for college and it was fine until he had the starter problems (car would NOT turn over after it warmed up and you turned it off). It's a 3.0 V6. I bought it about 8 months ago for his use. I have looked for a remote start device as I thought of that but it's not there and I would suppose that it would have been acting up prior to this. Not sure what other info you may need. I have thought that maybe there is a problem with the new starter (and it is new, not rebuilt).
encore27 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 19:23   #4 (permalink)
Registered User
 
Sterling_Six's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Green Bay, WI
Posts: 1,135
Re: 1995 Taurus starter issue

Hello and good day:

When you turn the ignition does your Anti-Theft Lite Blink like crazy???
__________________
Good Luck and good repairing Sterling_6
"You know, just like in that Book, When Jesus beats up Moses to get Religion!!"
Sterling_Six is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2009, 08:39   #5 (permalink)
Moderator
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,070
Re: 1995 Taurus starter issue

You are going to have to get the manual and wiring diagram for your car and do some
testing. Without it you don't have much of a chance. Disconnect the red and light
blue wire from the solenoid and see if it still does this. Did your new starter come with a
new solenoid or did you put the old one back and did you put it on upside down ?
chipset is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2009, 06:25   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 5
Re: 1995 Taurus starter issue

Came with a new solenoid. I've replaced a few starters before and this is the first time this thing has happened. This is the first one though with the solenoid on the starter. Is it possible to bypass that solenoid and replace it with one mounted on the the fender wall? Only three wires all together..1- red to soleniod, 1-black ground between start mount and engine, 1- ignition wire (slip on type) If I remove the red and blue, the only wire left is the ground, so it would not try to turn without the battery connection. Red comes directly from the battery and the ground does also.
encore27 is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2009, 12:33   #7 (permalink)
Moderator
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,070
Re: 1995 Taurus starter issue

You cannot removd that solenoid. It pulls the drive in. As i said before you HAVE to have the wiring diagram for that car. There is a started relay where the red and blue wire comes from to the solenoid. There is a diode in that relay. Looks like if it shorts closed
it will pull the starter in. You have to put a volt meter on the red and blue wire to see
if it becomes live when your starter pulls in all by itself. What ground are you talking about ? The car body, motor and starter frame is the ground for the starter. There is no
other wire used. There are only 2 wires on that starter. The black wire connects to the
other side of the starter through bolt. It grounds the motor and everything connected to it. Have you checked the ignition switch ? They have a tendency to burn up. Melt.
While your at it the head light switch and the heater mode switch also melt.
chipset is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2009, 07:39   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 5
Re: 1995 Taurus starter issue

You are right about the black wire. I was just trying to include everything in the description. I've checked the ignition (one of the first things) all is well. Now the diode was a new thing to me, so I'll pursue that when the rain stops. Car is outside and can't move it. At least it is in the driveway. Thanks so far for your help.
encore27 is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2009, 16:35   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 5
Re: 1995 Taurus starter issue

Finally to the root of the problem--I think--so far. Have to make sure I cover the unknown. It was a ground of the red (battery) wire to the ignition wire pin. Hard to explain, one almost needed to see it. How I got there.
1. disconected ignition wire-still tried to turn over.
2. Then I disconnected the wire from the power module, still tried to turn over.
an ah ha moment.
3. Only wire left-red one to the battery (by itself-nothing else at all connected to starter)
4. Checked under car, could not see an issue, but I loosened the nut moved the wire away from everything, connected cable back to the battery and a good sound occurred (no sound of starter trying to start the car) just silence.
5. reconnected everything else and still no issue.
6. turned key and car started and has worked ever since.
7. New starter wiring configuration was different ( ignition wire on different side which allowed a possible ground and it did.

Thanks for all the insights. Never had this before. Good learning experience.
encore27 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007

Related Reading: 1995 Taurus starter issue


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:25.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.