2001 taurus sel duratec rough idle? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2009, 20:34   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1
mad 2001 taurus sel duratec rough idle?

Hello all I m new here and need help--I have a 2001 taurus with a duratec that idle very rough. I was getting misfire codes on 1,5,6, but not now. I put plugs and wires and a new coil on it a few months ago as well as replaced the PCV valve and hose. Today I replaced the upper and lower intake manifold gaskets along with the orings where the injecters seat into the manifold. I also replaced the IAC solenoid on top of the throttle body with no improvement. Car will idle smoothly if I unplug the IAC valve and turn to crap instantly on reconnect.when unplug it idles a little lower than normal--any advice is greatly appreciated
mikedots1 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-12-2009, 08:59   #2 (permalink)
Registered User
 
Sterling_Six's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Green Bay, WI
Posts: 1,135
Re: 2001 taurus sel duratec rough idle?

Quote:
Originally Posted by mikedots1 View Post
Hello all I m new here and need help--I have a 2001 taurus with a duratec that idle very rough. I was getting misfire codes on 1,5,6, but not now. I put plugs and wires and a new coil on it a few months ago as well as replaced the PCV valve and hose. Today I replaced the upper and lower intake manifold gaskets along with the orings where the injecters seat into the manifold. I also replaced the IAC solenoid on top of the throttle body with no improvement. Car will idle smoothly if I unplug the IAC valve and turn to crap instantly on reconnect.when unplug it idles a little lower than normal--any advice is greatly appreciated


Hello and good day:

WOW!! this is a puzzler ... Do you still get a Misfire Code after replacing the Coil Pack???

The only thing I can think would cause additional Idling would be the MAS (Mass Airflow Sensor) is either Dirty, or non functioning.

There are some friend here that could offer some better ideas (Jwko, Tbird, BigBlock, 360ci, etc) I will P/M them for some more advise on this...they may have a clue.
__________________
Good Luck and good repairing Sterling_6
"You know, just like in that Book, When Jesus beats up Moses to get Religion!!"
Sterling_Six is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2009, 21:49   #3 (permalink)
Registered User
 
RickMN's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 231
Re: 2001 taurus sel duratec rough idle?

I agree with Sterling6, clean and check the MAF. Also, check to make sure the EGR valve is seating properly. If it's not, and you're getting ANY EGR flow at idle, it will run rough.

If you have access to scan tool data, it would be nice to see the values for short and long term fuel trim to see how much fuel the computer is adding. That would indicate a vacuum leak.

Oh, and check the shaft seals on the IMRC. Sometimes they leak air.
__________________
I'm a retired ASE Master/L-1 Technician. I still keep current with the latest automotive technology. Visit my blog for cool articles and TSB's: http://www.ricksfreeautorepairadvice.com/
RickMN is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2009, 17:18   #4 (permalink)
Multi-Group Moderator
 
tbird100636's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Massachusetts
Age: 32
Posts: 1,829
cool Re: 2001 taurus sel duratec rough idle?

2000 and newer Duratecs didn't have IMRC. Just regular runners. Definetely check the MAF sensor and clean if necessary. There is a specific cleaner for MAF sensors. Also check to see if the throttle body is dirty. If dirty, remove it, remove the TPS and IAC valve, and clean it with carb clean. Make sure you clean the IAC passages on the TB. An OLD toothbrush comes in handy to scrub the bore and TV. IAC is a little hard to clean, just make sure you hold the solenoid end up when cleaning, and allow to try before reinstalling. After re-assembly, disconnect the battery for 10 minutes. this will clear the adaptive memory. Reconnect the battery, start the engine, allow it to idle a few minutes, then take it for a drive around town, and on the highway. This will get the adaptives to start reseting. You should see a difference now in how it runs.
__________________
Master ASE Certified L1 Chrysler Technician- still a Ford fan at heart.
1964 Thunderbird Hardtop- Chantily Beige- 390 FE 4V V8-Uncle's Car
1966 Thunderbird Convertible- Red- 390 FE 4V V8- Uncle's other car- waiting for paint and body work!!!
tbird100636 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 15:22.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.