2003 Taurus no power HELP! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-11-2010, 13:21   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 5
mad 2003 Taurus no power HELP!

I have an issue where the car has no power and would not go faster than 10MPH on a hill. Its a 2003 with 3.0L "U" engine with 196,000 miles. I replaced the fuel filter which was very dirty evidenced by the fuel that came out. I also had a CEL. Found code for cam position sensor and replaced that. Here is a recap of all I did. Spark plugs changed six months ago, ignition coil replaced, spark plug wires replaced, Fuel filter, fuel pump and filter replaced. No foreign debris in tank. Dropped exhaust and ran car, still the same. Removed exhaust Y pipe and knocked out catalyst. While cat was down ran engine, still the same. Car idles fine no issues, rev the car up and it wont go past 4000 RPM, engine sounds muffled with no balls at all. I replaced the cam synchronizer. It cost me 193 with tax. NO DIFFERENCE. I also noticed that the engine has little vacuum. I can feel when I back down the driveway that I have no brake assist. Pull a vacuum hose at idle and it feels like nothing. The engine idles fine no knocks, no ticking, doesnt burn oil, no smoke has no CEL. Cant figure this thing out.
mopdp is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-11-2010, 14:06   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,750
Re: 2003 Taurus no power HELP!

Have you checked the compression? If it's low, you may have a timing chain problem. How about the vacuum reading at idle and holding 2000 rpm. Chipset comes in here often and will more than likely have the answer for you.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 14:16   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 5
Re: 2003 Taurus no power HELP!

Have not checked the compression. I was thinking timing chain but ruled it out because I figured this is a low interference engine and I would have bent a valve. I drive this car five days a week and put over a hundred highway miles a day on it so if the chain jumped I figure it would have bent valves. The vacuum I have to still check with a gauge.
mopdp is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 15:16   #4 (permalink)
Moderator
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,068
Re: 2003 Taurus no power HELP!

" it won't go past 4000 RPM " . Normal. Called a rev limiter. You have solved your own
problem. YOU HAVE NO VACUUM. I'm pretty sure that engine has a plastic intake manifold. They are famous for microscopic cracks in the plastic under the water pump
area. Bottom line. You have to get the engine vacuum back.
chipset is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 15:44   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 5
Re: 2003 Taurus no power HELP!

It doesn't seem to have balls even in neutral when I rev it. It used to pop right up quick. It does have a plastic air intake that attaches to the center of the engine. Did a visual inspection and dont see any cracks. Sprayed brake clean and WD40 but didnt do anything. Dont have carb cleaner right now. I'll spray carb cleaner in the area tomorrow to see if I find it. Any other ideas would be greatly appreciated. Thanks for the responses.
mopdp is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 15:48   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 5
mad Re: 2003 Taurus no power HELP!

Well Chipset& rtg143.... 160 bucks later for an intake, gaskets as well as an EGR sensor that broke during removal because it was brittle and the car is still the same. I went with the intake like you suggested because I hooked up a vacuum gauge and confirmed that the engine does in fact have low vacuum. It was reading 12 to 13 at idle. When I rev'ed the engine it dropped to 0. I sprayed carb cleaner on different parts of the intake and when I sprayed the underside of the intake the engine ran slightly smoother and when I rev'ed it, the vacuum went to 20 and slowly dropped down but like I said it is no better now after changing the intake. In fact now the engine barely makes it to 2000 rpm in neutral when i rev it. Any other ideas before I push this thing to the dealer and get raped.
mopdp is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 16:53   #7 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,750
Re: 2003 Taurus no power HELP!

If the vacuum drops when you rev it and stays low, there's a blockage somewhere in the exhaust. At idle it should be around 20 and when you accelerate, it should drop to almost zero and climb back up to at least 15. If not I'd loosen the exhaust headers in front of the cats and see what it does.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2010, 19:43   #8 (permalink)
Multi-Group Moderator
 
tbird100636's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Massachusetts
Age: 32
Posts: 1,826
cool Re: 2003 Taurus no power HELP!

Quote:
Originally Posted by rtg143 View Post
If the vacuum drops when you rev it and stays low, there's a blockage somewhere in the exhaust. At idle it should be around 20 and when you accelerate, it should drop to almost zero and climb back up to at least 15. If not I'd loosen the exhaust headers in front of the cats and see what it does.
Or if accessable enough remove the Upstream O2 Sensor (Don't unplug them, just remove from the manifolds). If the car runs better you have restricted cats.
__________________
Master ASE Certified L1 Chrysler Technician- still a Ford fan at heart.
1964 Thunderbird Hardtop- Chantily Beige- 390 FE 4V V8-Uncle's Car
1966 Thunderbird Convertible- Red- 390 FE 4V V8- Uncle's other car- waiting for paint and body work!!!
tbird100636 is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 09:37   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 5
mad Re: 2003 Taurus no power HELP!

I dropped the exhaust y pipe to eliminate all three cats and ran the car with out the exhaust connected and it still ran the same. Went ahead and decided to check the timing chain also which was a waste because after removing the cover I found there was nothing wrong with it. Changed the chain and gears anyway while I had it apart. Now the damn EGR sensor hose pops off when I accelerate and it actually feels like it has a little more power when its off. This would indicate a restriction in the exhaust but like I said I checked that already. This car has me nuts.
mopdp is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2013, 13:47   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Re: 2003 Taurus no power HELP!

Quote:
Originally Posted by mopdp View Post
I dropped the exhaust y pipe to eliminate all three cats and ran the car with out the exhaust connected and it still ran the same. Went ahead and decided to check the timing chain also which was a waste because after removing the cover I found there was nothing wrong with it. Changed the chain and gears anyway while I had it apart. Now the damn EGR sensor hose pops off when I accelerate and it actually feels like it has a little more power when its off. This would indicate a restriction in the exhaust but like I said I checked that already. This car has me nuts.
Have you every resolved the issue with your car? I am having pretty much the same symptons with my 2000 Taurus 3.
rmd62163 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 19:00.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.