2005 Ford Taurus-Starting Problems - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-05-2012, 09:48   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1
2005 Ford Taurus-Starting Problems

I have a 2005 Ford Taurus 6 cyl. The past few months the car has had intermittant starting problems. The engine cranks over just fine but will not start up. Doesn't matter if it's hot, warm, or cold. I hooked it up to a scan tool and got the PO300 code which is interrmitant misfire code. The car has not really run bad after starting. Through the options of possibilities I replaced the coil pack and the car has started just fine the past few weeks. 2 days ago the starting problem has returned. I hooked the scan tool back up and it shows no codes. I can unhook a plug wire, ground it with a screwdriver to check for spark and the engine will fire right up. Any ideas what to check for ?
Primetime1957 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-05-2012, 11:47   #2 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,432
Re: 2005 Ford Taurus-Starting Problems

Could check engine coolant temp sensor (ECT) and also all earth / ground wires ..
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2012, 08:51   #3 (permalink)
Registered User
 
RickMN's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 231
Re: 2005 Ford Taurus-Starting Problems

When you first turn the key, all the warning lights come on. Look for the Check Engine/Service Engine Soon light. Then crank the engine. IF the computer is getting good signal from the crankshaft sensor, the light will turn off. If it stays on, you've found your problem. Replace the crankshaft sensor.

If it does go off, then I'd suspect a bad coolant temp sensor. Takes less time and money to replace it than to test it.
__________________
I'm a retired ASE Master/L-1 Technician. I still keep current with the latest automotive technology. Visit my blog for cool articles and TSB's: http://www.ricksfreeautorepairadvice.com/
RickMN is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 05:29.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.