93 sable not starting - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-15-2012, 22:28   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 8
93 sable not starting

My sable will not start. I have replaced the fuel pump, fuel filter, fuel pressure regulator, cap and rotor. If you put some fuel in the intake manifold the car will start and run fine but as soon as you turn if off it will not restart. If you put fuel in the intake again it will again start. Any help would be great.
CareyC41 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-16-2012, 18:51   #2 (permalink)
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 3,542
Re: 93 sable not starting

Vacuum leak? A real bad one?
CatSkinner is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2012, 12:23   #3 (permalink)
SHO me the way...
 
rainbeer's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Cincinnati
Age: 51
Posts: 3
Re: 93 sable not starting

Sounds like its getting no fuel. I'd check the fuel pump relay. Can you hear the fuel pump energize when the key is turned slowly? Also check the inertia switch in the trunk.
__________________
1998 Ford Taurus SHO 3.4L V-8
1995 Ford Taurus SHO ATX 3.2L V-6
rainbeer is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 22:50   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 8
Re: 93 sable not starting

Thanks for the advice catskinner. Some friends of mine think the same thing. I going to trace the vaccum lines and check for leaks.
CareyC41 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 22:55   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 8
Re: 93 sable not starting

Rainbeer, I do hear the fuel pump when the key is turned to the on position. I also changed the the fuel relay. The inertia switch was not tripped. I'm going crazy trying to figure this out!!
CareyC41 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2012, 08:08   #6 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,702
Re: 93 sable not starting

I'd check the crank sensor.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2012, 14:19   #7 (permalink)
Moderator
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,067
Re: 93 sable not starting

unless i miss my guess that car is not a " crank fire " It has no crank sensor or no cam
sensor. It has a distributor. Sounds like you are not getting the one second prime squirt form the injectors. That is controlled by the computer. When the engine starts after you
prime it the computer sees tach pulse. Turns the injectors back on. If it runs as you say after you prime it that tells me there is nothing wrong with your injectors. I'd say you have an electrical problem in the first one second of start up. Prime. Which was the choke back in the good old days.
chipset is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2012, 14:41   #8 (permalink)
Administrator
 
Join Date: Sep 2006
Location: Arkansas
Posts: 5,931
Re: 93 sable not starting

What engine 3.0 or 3.8?
jwko is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 20:42   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 8
Re: 93 sable not starting

Hi, I am trying to replace crank sensor but I can't find that sucker for the life of me. Do you know where it is exactly. I checked autozone site and looked where is said and it is just not visible.
CareyC41 is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 20:43   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 8
Re: 93 sable not starting

3.0
CareyC41 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 15:23.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.