95 Mercury Sable Starting Problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 02-04-11, 11:10 PM Thread Starter
Registered User
 
ColterDC's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 16
95 Mercury Sable Starting Problem

95 Mercury Sable 3.8L 65K original miles.

Never had a problem with the car starting before this. 3 weeks ago I took it in to have the state and I/M done. When the guy got done doing his thing he pulled my car out by the front door and shut it off. After paying, etc I went to leave, but the car would not start. After fiddling around with it for awhile it suddenly decided to start for some unknown reason. I asked the guy what he did and he just said he took the key out and tried it again, but had no explanation as to why it wouldn't start before.

This has happened to me a half dozen times since then, where about 10% of the time the car won't start.

The battery is fine, all the lights, radio, etc come on.
Engine does not crank.

Typical things I do to get it to start are;
Move the shifter around from Park to Drive, Neutral, etc.
Turn the key off and on.
Get out and shove the car back/forward (Car is in park and only moves a few inches, but sometimes starts after doing this as a last resort).

I can replace anything, but my diagnosis skills are lacking. Please tell me what part I should be looking to replace. Starter, ignition switch, ????

Thanks!

ColterDC is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 02-05-11, 08:04 AM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,300
Re: Starting Problem

We had a Taurus do that and it was the wire on the starter solenoid. It was a poor connection there.

Bert
Bert is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 02-05-11, 12:52 PM Thread Starter
Registered User
 
ColterDC's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 16
Re: Starting Problem

Thanks Bert.

The plug connected to the solenoid was loose, so I shoved it back in.

I'll let you know if it fixes the problem.
ColterDC is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 02-25-11, 09:16 PM Thread Starter
Registered User
 
ColterDC's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 16
Re: 95 Mercury Sable Starting Problem

Well, it's now been about 3 weeks and the car has started every time since reconnecting that plug.

Thanks again Bert - you da man!!!
ColterDC is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 02-25-11, 09:22 PM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,300
Re: 95 Mercury Sable Starting Problem

Thanks for the update. Glad it's working.

Bert
Bert is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome