96 Taurus will not run, need help - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-26-2005, 12:11   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 7
96 Taurus will not run, need help

Ive got a 96 Taurus GL. It has a 3.0 in it. I have already replaced the engine in it ahwile back. Ok, here is the deal. I was driving home from work the other day, and it was running great. All of a sudden it just died. Will not run. My fuel pump is working. i checked my gas lines and its getting gas. So i checked spark,i pulled a plug and wire and placed it on the manifold so it could ground, turned it over and nothing. So i put a new coil pack on it and still nothing. anybody have any idea's? I had a 92 taurus and this happened, ended up being the computer. Thanks for the help in advance.
Groundhawger is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-26-2005, 16:55   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 38
Re: 96 Taurus will not run, need help

Could be just your charging system ... make sure your battery voltage is at least 12.5 volts (engine off) and 14.0 volts at idle. The next most likely spark killer is the ignition module.
Gary1234 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2005, 17:08   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 7
Re: 96 Taurus will not run, need help

Where is the ignition module located at?
Groundhawger is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2005, 13:14   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 38
Re: 96 Taurus will not run, need help

Don't know about the '96 .. in the '95 Ford stuck it in the passenger side vent just below the windshield (accessable from the engine side firewall .. you can see it if you look down into the vent holes just below the passenger wiper).
Gary1234 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2005, 15:15   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 7
Re: 96 Taurus will not run, need help

I found the problem. I was looking for the ignition module when I noticed something had come unhooked from the motor. and it was magnetic. The camshaft positioning sensor come unbolted from the motor. Runs like a top now. thanks for the help
Groundhawger is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2005, 15:09   #6 (permalink)
Multi-Group Moderator
 
tbird100636's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Massachusetts
Age: 32
Posts: 1,829
Exclamation Re: 96 Taurus will not run, need help

FYI-There is no seperate ignition module on a 1996-2006 Taurus/Sable-it is part of the PCM.
tbird100636 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2005, 04:57   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1
Re: 96 Taurus will not run, need help

I have the same problem (the same EXACT problem). So, I'm off to check my cam sensor. However, another thing that I noticed: my Taurus will fire ONE SINGLE spark from the coil every once in a while, but, of course, that's not enough to run the car.

Any other suggestions of what I can try if my cam sensor is good? And where is it located?
kennydoesit is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2005, 07:02   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 7
Re: 96 Taurus will not run, need help

look down by your water pump on the left side toward the bottom. it will have wiring plugged into it, its right by the crank pully. Its magnatized with it. 2 bolts hold it on.
Groundhawger is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 00:50.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.