97 Sho Transmission issues please help - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 08-10-12, 09:14 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 10
97 Sho Transmission issues please help

Hi, I have been working on a 97 Sho for my son. I thought everything was done he has been driving it with minor problems. But then the stumper. The car will not shift out of 1st gear, if I use the manual shift it will go into 2nd when I move the gear shift but then it will go into to neutral after second. I took it to a transmission shop they pulled the pan there was nothing wrong with the fluid. There is no code being thrown. Trani shop put it back together to see if they could get some code off of it. He said it was shifting fine until he hit a large bump then it started not shifting again. He said it is probably an electrical problem. Where would I take it what should I look for any help would be great. the car has 180,000 miles on it I had replaced the filter and fluid 500 miles ago, it is not discolored and there is no debris in the pan.

five-gs is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 08-10-12, 10:08 AM
Moderators
 
R.S.LOGAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 14,810
Re: 97 Sho Transmission issues please help

Sure it's not the transmission's shift cable / linkage that's just been knocked out of adjustment after hitting bump ?
R.S.LOGAN is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 08-11-12, 07:42 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 10
Re: 97 Sho Transmission issues please help

Quote:
Originally Posted by R.S.LOGAN View Post
Sure it's not the transmission's shift cable / linkage that's just been knocked out of adjustment after hitting bump ?
The Transmission shop said they checked the cable, and they are convinced it is electrical. They said they would pull it and rebuild it but they are afraid I would have the same problem after it is put back in.?
five-gs is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 08-11-12, 08:41 AM
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 5,907
Re: 97 Sho Transmission issues please help

Possibly the transmission range sensor? I'd think the tech should've caught it, but I've seen people miss things more obvious. Check out the link and see if it applies.

| Repair Guides | Automatic Transaxle | Transmission Range Sensor (tr Sensor) | AutoZone.com
CatSkinner is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 08-11-12, 08:49 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 10
Re: 97 Sho Transmission issues please help

I will take a look at this on Monday (have to get the car back home) Thanks. Any other ideas would be great
five-gs is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome