97 Taurus with starting issues - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-25-2010, 09:58   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Waseca, MN
Posts: 1
97 Taurus with starting issues

I have a 1997 Ford Taurus GL with about 147,000 on it.

It has a starting issue.

when I go to start it, the engine doesn't completely turn over. It sounds like its trying to start just doesn't have enough "umph". When I try the second time and give it a little gas, it'll start but it'll jump and sputter then I have to rev it up.

At first I thought it was a battery issue because I have a toddler son who loves to climb in my car and open doors and some of my doors have been left ajar.
however after charging the battery I still had the issue.

Never had any problems with the car starting.. now after I sunk $3k into after a major radiator problem, I'm wondering what the heck is going on.

My guesses are: starter, battery, or alternator.. but my guess is as good as anyones..

Any advice would be helpful! Thank you!
wheaties218 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-25-2010, 12:20   #2 (permalink)
Registered User
 
Sterling_Six's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Green Bay, WI
Posts: 1,135
Re: 97 Taurus with starting issues

Quote:
Originally Posted by wheaties218 View Post
I have a 1997 Ford Taurus GL with about 147,000 on it.

It has a starting issue.

when I go to start it, the engine doesn't completely turn over. It sounds like its trying to start just doesn't have enough "umph". When I try the second time and give it a little gas, it'll start but it'll jump and sputter then I have to rev it up.

At first I thought it was a battery issue because I have a toddler son who loves to climb in my car and open doors and some of my doors have been left ajar.
however after charging the battery I still had the issue.

Never had any problems with the car starting.. now after I sunk $3k into after a major radiator problem, I'm wondering what the heck is going on.

My guesses are: starter, battery, or alternator.. but my guess is as good as anyones..

Any advice would be helpful! Thank you!


Hello and good Day:

There could be a Variety of reason causing the Starter not to turn your Engine over.

1. Do you have a CEL (check engine light) on?

2. Have you Battery Tested at Advance Auto, AutoZone, PepBoys, or any local Shop that will do it for free or for a minimal charge.

3. You can also have your Alternator Tested as Well there.

4. Your Battery may be bad, or your Alternator...You may have a Bad Starter, or even a loose, or broken Connector between the Starter, and Battery.

With the Stuttering after starting it could be a Coil Pack.

I hope you can find out what it may be...if so...and you want some help repairing it, please get back in touch with us.
__________________
Good Luck and good repairing Sterling_6
"You know, just like in that Book, When Jesus beats up Moses to get Religion!!"
Sterling_Six is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 01:02.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.