Idel changes and stalling when heater is on - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-01-2013, 11:07   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4
Idel changes and stalling when heater is on

Hello everyone,

I have a 2k Taurus SEL DOHC. With the heater on, the idle increases a few RPM's about every 20 seconds or so then returns to normal. This cycle repeats as long as the heater was on. Does the same when driving, and now when I come to a stop, the car wants to, and sometimes does stall. When heater was off, idle problem went away, but now, even when heater is off and stopped at light for example, engine seems to want to stall more often.

I think I can hear a vacume leak, sounds like hissing noise, but can't seem to locate where it's coming from. if anyone else has experienced this problem, could you point me to the proper place/part that needs fixing.

Thank you for any assistance you could offer
sighlentz is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-01-2013, 14:29   #2 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,853
Re: Idel changes and stalling when heater is on

Check PCV / hose .
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2013, 15:11   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4
Re: Idel changes and stalling when heater is on

PCV hose? Not sure what that is. There are many different hoses, which one would that be?
sighlentz is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2013, 15:20   #4 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,853
Re: Idel changes and stalling when heater is on

Check all vac hoses / pipes for leaks .This might help you ,

Ford taurus: sel..24 valve dohc i am having trouble..pcv valve - JustAnswer
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2013, 18:29   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4
Re: Idel changes and stalling when heater is on

Thanks for the pic. I had the same problem in the past year, but not because of the heater related issue. The PCV hose was torn, replaced it and the issue with stalling was resolved. Thought this might be the same problem again, so I checked that hose and it is not damaged. Any other suggestions would be helpful. I did check what hose's I could see and couldn't identify any leaks, but there seems to be a vacum leak somewhere, I can hear it. Could it be from 1 of the emmission control valves/parts? Thanks again for your help
sighlentz is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 11:43   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4
Re: Idel changes and stalling when heater is on

Last week I found a vacuum hose disconnected it, but while working on car, I disconnected the battery. So I re-connected the hose and battery. Of course, the check engine light was out so couldn't check codes for awhile.

This weekend the CEL was back, after getting code check, found it is "Bank 2 system too lean".

Now where does that leave me?
sighlentz is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 12:09   #7 (permalink)
canuck
 
360ci's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Waterloo
Posts: 2,475
Re: Idel changes and stalling when heater is on

The PCM stores codes for up to 50 restarts.

Your lean condition can mean a dirty MAF sensor. There is cleaner available for these, as a new replacement can be expensive.

If that doesn't solve it and you're positive all hoses/vac lines are connected I would check the fuel pressure.
__________________
'00 Durango R/T 360ci 290hp (modded); 138,500m
'06 Pontiac G6 GT 3.5L 220hp; 44,000m
'12 Chrysler 200 Limited 3.6L 283hp; 13,000m
'99 Taurus 3.0L 2V Vulcan 145hp; 154,300m - Traded
Amsoil in all vehicles!
360ci is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 10:06.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.