Idle problems - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 08-21-03, 10:30 AM
Posts: n/a
Idle problems

I own a 1993 Sable. I'm having problems with the idle searching up and down (almost stalling) while in park or neutral. The weird thing is while under load the idle is smooth. If I simply put the car in drive or turn on the AC while in park the idle smooths out. I was previously having intermittent starting issues and found a service bulletin relating that to the fuel pump. With the fuel pump replaced it now starts consistantly but has this freaky idle thing going on. Can anyone help?
Sponsored Links
post #2 of 4 (permalink) Old 08-23-03, 05:55 PM
Posts: n/a
Possibly could be your throttle position sensor.
post #3 of 4 (permalink) Old 08-25-03, 04:56 PM
Posts: n/a
Thumbs up

THE ANSWER TO YOUR PROBLEM, same thing just happend to me , i replaced the ( IDLE AIR CONTROL VALVE ) and it runs great now , no more surging. Its located under a black cover near the throtle linkage , it costs about 50 bucks . Hope i solved your problem , later
post #4 of 4 (permalink) Old 08-26-03, 06:34 AM
Posts: n/a
Problem Fixed

Thanks for the replys. I did some reading and found the solution to my problem. Apparently, the onboard computer in the car looks at various levels (o2, air flow and whatnot) and adjusts things to make the car run smooth and efficient. Over a period of time there is carbon build up in the throttle body and on the idle air sensor but this doesn't matter because the car's computer compensates for it. When I did the fuel pump replacement, I disconnected the battery. Doing this reset the car's computer to factory defaults. When I started my car for the first time after the pump replacement it was running with what it thought was clean new parts. Simply cleaning the throttle body and the idle air sensor of its carbon fixed the problem. Hope this helps someone else.
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
idle problems yldsix General Tech 14 06-09-03 07:41 AM
EA idle problems defective General Tech 3 06-03-03 06:19 PM
CPI idle stepper motor problems!!! jjj Inline 6 Tech 5 05-20-03 02:13 AM
idle problems ea - 6 pete692 General Tech 7 04-17-02 05:46 AM
idle problems rebland Ford Bronco Forum 2 07-24-01 03:47 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome