Intermittent stalling at idle...02 Taurus - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 04-18-09, 05:57 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bethlehem, PA.
Age: 69
Posts: 6
Intermittent stalling at idle...02 Taurus

I have an 02 Taurus pushrod engine with 48k miles. I have an intermittent problem, it may occur 3 or 4 times in 5 minutes, and then is fine for two weeks. The car stalls when I come to a stop. It will always restart if I open the throttle slightly. But sometimes it will stall again as soon as I lift my foot off the throttle. I was looking at other threads on this forum, and one mentioned a throttle position sensor could be the culprit. Should I replace this sensor and see what happens? I have already replaced the fuel filter thinking that I may have had some water in the gas. The fuel filter was the original and it was time for a replacement. Thanks, in advance, for your comments. John in Bethlehem.

JS_bethlehem is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 04-18-09, 06:26 PM
Registered User
 
tbird100636's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Massachusetts
Age: 34
Posts: 1,835
cool Re: Intermittent stalling at idle...02 Taurus

Quote:
Originally Posted by JS_bethlehem View Post
I have an 02 Taurus pushrod engine with 48k miles. I have an intermittent problem, it may occur 3 or 4 times in 5 minutes, and then is fine for two weeks. The car stalls when I come to a stop. It will always restart if I open the throttle slightly. But sometimes it will stall again as soon as I lift my foot off the throttle. I was looking at other threads on this forum, and one mentioned a throttle position sensor could be the culprit. Should I replace this sensor and see what happens? I have already replaced the fuel filter thinking that I may have had some water in the gas. The fuel filter was the original and it was time for a replacement. Thanks, in advance, for your comments. John in Bethlehem.
Sounds like a dirty throttle body to me. Remove the air intake tube at the throttle body and inspect for brown sludge. If this is found remove and clean the throttle body, remove the TPS to prevent contamination when cleaning, remoive the IAC valve to clean its passages too. You can clean it, use the spray can type carb. clean, use an OLD tooth brush to break loose the hard dirt after spraying with carb. clean. Make sure you have a new gasket for the throttle body and IAC valve.

Master ASE Certified L1 Chrysler Technician- still a Ford fan at heart.
1964 Thunderbird Hardtop- Chantily Beige- 390 FE 4V V8-Uncle's Car
1966 Thunderbird Convertible- Red- 390 FE 4V V8- Uncle's other car- waiting for paint and body work!!!
tbird100636 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome