Misfire Problem (Code 306, nothing working) - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 10-22-13, 10:06 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 5
Misfire Problem (Code 306, nothing working)

96 Mercury Sable
3.0L/V6 (12V, not 24)
Around 111,000 miles

I started out getting a 301 code, signaling a misfire in the first cylinder. So since I have never tuned it up since I bought it 2 years ago, I replaced the plugs and wires, which fixed the problem for 2 days. Then, I got a 306, and my car started to flash CEL and jerk when accelerating/idling. I replaced the coil pack, but that did not do anything.

I am still getting the 306 code and the car is still jerking when driving. I honestly have no idea what it could be, other than maybe measurement errors. I have been driving on a misfire for about 2 weeks now so I need to get this fixed ASAP. Any input is welcome. Thanks.

jru27 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 10-22-13, 06:48 PM
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 6,093
Re: Misfire Problem (Code 306, nothing working)

Could be a gasket leak on the lower intake manifold. How's your coolant level?

Ever notice that there's so many high performance parts available for GM products?

Did you ever think that maybe they NEED them?
CatSkinner is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 10-22-13, 06:53 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 5
Re: Misfire Problem (Code 306, nothing working)

Well I actually had a coolant leak a month ago, but I was able to epoxy that and have not had a problem with it since. Do you think this could be related to the misfire?
jru27 is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 10-22-13, 07:31 PM
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 6,093
Re: Misfire Problem (Code 306, nothing working)

Even a small weep on a lower intake gasket from the coolant to the intake can cause misfire. If you're still losing coolant or showing white smoke, it might be worth the look.

Ever notice that there's so many high performance parts available for GM products?

Did you ever think that maybe they NEED them?
CatSkinner is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 10-22-13, 08:15 PM
Moderators
 
r-clar's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Demotte Indiana
Posts: 1,960
Re: Misfire Problem (Code 306, nothing working)

Are you sure you didn't crack a plug or anything doing the tuneup? Pull the plug and recheck


Sent from AutoGuide.com App
r-clar is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 10-23-13, 10:07 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 5
Re: Misfire Problem (Code 306, nothing working)

Actually have not checked the individual plug, been busy so have been using a spare vehicle at the moment so i'll check when i get home from work...is that a common occurence? it does make sense that the plug might have cracked since i am not getting a 306 instead of the initial 301...i hope to god it is not anything involving the gasket/coolant because i'm screwed if it is.
jru27 is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 10-24-13, 10:05 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 5
Re: Misfire Problem (Code 306, nothing working)

Quote:
Originally Posted by r-clar View Post
Are you sure you didn't crack a plug or anything doing the tuneup? Pull the plug and recheck


Sent from AutoGuide.com App
Welp, looks like you were right. Cannot believe I didn't think of this myself haha. I changed it yesterday and now it seems to be running fine, I'm just scared that it might crack like my last one did. If so, what could then be the problem? I would not want to keep changing a spark plug every few days haha
jru27 is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 10-24-13, 08:12 PM
Moderators
 
r-clar's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Demotte Indiana
Posts: 1,960
Re: Misfire Problem (Code 306, nothing working)

Honestly it probably was cracked in the box or when you put it in.


Sent from AutoGuide.com App
r-clar is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome