my eyes hurt and i need help!!! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 10-23-11, 05:17 PM Thread Starter
Registered User
Join Date: Oct 2011
Posts: 1
my eyes hurt and i need help!!!

my son has a 97 taurus with 133000 miles on it. he came out of class the other day got in started it and put it in reverse and nothing, tried drive nothing. the tranny wont engage in any gear but does hold in park.
checked the fluid level with the car off and then with it on and the fluid level does fall into normal range. was told by a transmission place that that indicateds it IS NOT THE T/C but that the tranny needs to be rebuilt.

was wondering if there is some kind of sensor that might be the problem. my son said it made no noise what so ever just wont go into gear. i checked the linkage and the selector moves on top of the tranny but nothing happens. i can see a sensor right where the linkage goes into the tranny and was thinking maybe that could have something to do with it.

also i disconnected the neg bat cable and that has erased any codes so thats no help.

any help or advice would be appreciated. surely this has happened to some else before

yes i've used the search feature and have read and read until my eyes hurt
heartlandex is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 10-29-11, 11:32 AM
360ci's Avatar
Join Date: Nov 2007
Location: Waterloo
Posts: 2,479
Re: my eyes hurt and i need help!!!

Well, my 99 still runs like a top but to know for sure, your best to drop the transmission pan and if there is any metal pieces in the pan, then the gears in the transmission are shot and a rebuild will be required. If the engine/transmission light is on, on the dash, take the vehicle first to an autozone as they scan codes for free and you'll know if it's sensor related or not. If there are no engine lights present, then dropping the pan is the only recourse.

'11 Ram Quad Cab 4x4 SXT 5.7L HEMI (stock); 48,500m
'06 Pontiac G6 GT 3.5L 220hp; 64,000m
'12 Chrysler 200 Limited 3.6L 283hp; 28,000m
'99 Taurus 3.0L 2V Vulcan 145hp; 154,300m - Traded
Amsoil in all vehicles!
360ci is offline  
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome