O/D OFF light appears on dash - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-26-2005, 09:42   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 18
O/D OFF light appears on dash

My father-in-law has a 1999 Mercury Sable LS 24V DOHC. The O/D OFF light turns on sporadically. When this happens, the speedo does not register, he experiences rough shifting, and shifting is occurring at approximately 3000-4000 rpm's. In looking at my Hayne's manual, it suggests that the VSS sensor might be the cause of this problem. Does anybody have any comments regarding this problem?

I called the parts department at the dealership to see of they had the part in stock and they told me that there are 3 vehicle speed sensors: $30, $60, & $90. Which one should I buy? I thought that he has automatic overdrive to begin with, so why would the O/D OFF light come on, even at slow speeds?

Thanks in Advance,
Chaserthedog
chaserthedog is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-14-2005, 12:22   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 62
Re: O/D OFF light appears on dash

Quote:
Originally Posted by chaserthedog
My father-in-law has a 1999 Mercury Sable LS 24V DOHC. The O/D OFF light turns on sporadically. When this happens, the speedo does not register, he experiences rough shifting, and shifting is occurring at approximately 3000-4000 rpm's. In looking at my Hayne's manual, it suggests that the VSS sensor might be the cause of this problem. Does anybody have any comments regarding this problem?

I called the parts department at the dealership to see of they had the part in stock and they told me that there are 3 vehicle speed sensors: $30, $60, & $90. Which one should I buy? I thought that he has automatic overdrive to begin with, so why would the O/D OFF light come on, even at slow speeds?

Thanks in Advance,
Chaserthedog

How many miles on it? What you are describing sounds exactly what happened to my 96 with the Duratec shortly before the transmission turned into a bag of BB's. Sorry to break the news, but if it has over 100K, he will be needing a new transmission soon.
modenaf1 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 00:16.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.