Taurus 05 OHV has no drive forward - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 Forum for discussion of the Ford Taurus, Mercury Sable and Ford Taurus SHO. Covers vehicle years: 1986-2007

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-19-2012, 16:51   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 92
Taurus 05 OHV has no drive forward

Engine runs well. Tansmission fluid has good level. No drive forward when Shift to D position with pressing accelerator pedal deep. Transmission was gone? Need suggestions. thanks.
peteryjg2008 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-19-2012, 18:58   #2 (permalink)
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 3,869
Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

What about your lower gears?
__________________
'Scuse me, while I scrape this Honda outta my treads.
CatSkinner is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2012, 20:17   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 92
Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

Quote:
Originally Posted by CatSkinner View Post
What about your lower gears?
Slip shift to Reverse, it can move backward while did not hit the accelerator pedal. The car just parked off street and vertical to the street. Gentlemen helped me push it back...so not sure if it has Reverse. When bought the car three years ago, the former owner told me he just changed the transimission fluid.
peteryjg2008 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 06:30   #4 (permalink)
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 3,869
Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

Sounds like you're not getting any oil flow at all, otherwise at least one of the gears will work... usually. If there's a level, I'd be looking at the torque converter.
__________________
'Scuse me, while I scrape this Honda outta my treads.
CatSkinner is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 10:24   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 92
Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

Quote:
Originally Posted by CatSkinner View Post
Sounds like you're not getting any oil flow at all, otherwise at least one of the gears will work... usually. If there's a level, I'd be looking at the torque converter.
Yes, I think there is no oil flow. This morning found that the transmission fluid level does not have obvious change with engine off and on.Also found there is no drive reverse either.
I checked shift cable and selector with my wife's help. She was slipping shift, and I opened the hood and watched the movement of selctor rod. They look good.
peteryjg2008 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 19:01   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 92
Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

Quote:
Originally Posted by CatSkinner View Post
Sounds like you're not getting any oil flow at all, otherwise at least one of the gears will work... usually. If there's a level, I'd be looking at the torque converter.
Are there some sensors or belt in transmission system that can get broken and lead to this problem?
peteryjg2008 is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:23   #7 (permalink)
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 3,869
Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

If you lost power to the transmission solenoids, they wouldn't allow it to shift.Also, if you have access to a scanner capable of reading transmission codes, it can help.

http://repairguide.autozone.com/znet...3f8023c2db.gif
__________________
'Scuse me, while I scrape this Honda outta my treads.
CatSkinner is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 15:24   #8 (permalink)
Multi-Group Moderator
 
tbird100636's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Massachusetts
Age: 32
Posts: 1,829
cool Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

If the solenoids weren't working, you'd have reverse and second gear limp in. No drive or reverse indicates either a torque converter issue, front pump issue, or a broken/stripped pump shaft.
__________________
Master ASE Certified L1 Chrysler Technician- still a Ford fan at heart.
1964 Thunderbird Hardtop- Chantily Beige- 390 FE 4V V8-Uncle's Car
1966 Thunderbird Convertible- Red- 390 FE 4V V8- Uncle's other car- waiting for paint and body work!!!
tbird100636 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 08:28   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 92
Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

Quote:
Originally Posted by tbird100636 View Post
If the solenoids weren't working, you'd have reverse and second gear limp in. No drive or reverse indicates either a torque converter issue, front pump issue, or a broken/stripped pump shaft.
Did four things this morning:
1 check the fuses of trans range sensor (TRS) and trans shift solenoid. They are good;
2 disconnect the TRS electrical connector with engine off, then engine can not start. Normal?
3 shift through all the gear ranges. Linkage and movement are good. The idle speed becomes 0.4 rpm higher when shift between P and D. Normal?
4 trans fluid level: about 5 inches above the cross-hatched area with engine off, and about 4 inches above the cross-hatched area with engine idling. Normal?
Any suggestion would be helpful and appreciated.
peteryjg2008 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 09:00   #10 (permalink)
Moderator
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,072
Re: Taurus 05 OHV has no drive forward

# 4 not normal. Could be anything Tbird said including a stuck relief valve,sump fell out of
the valve body,blown valve body. Transmission has to come out. Have the shop put the
gauges on it and see what you have for pressure. Put a scanner on it. My money is on a
bad pump or anything associated to it.
chipset is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 07:27.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.