Ford 3.8 charging problems, please help! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Mustang Forum This forum is for the discussion of all Ford Mustang models, including the Ford Mustang, Ford Mustang Convertible and Ford Mustang Coupe and all older/classic models and submodels.

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 02-15-05, 05:10 PM Thread Starter
Registered User
Join Date: Feb 2005
Posts: 3
Ford 3.8 charging problems, please help!

Please excuse me if I post this in more than one forum section, I need this 'van running again by wednesday, I start my new job. I had a turbo Caravan, but destroyed the motor today.
Anyway, here's some background info.

My dad bought this Windstar back in 1999 brand spankin' new from a dealer. We've had some problems with it. Once the injectors stopped working, once one of the valves cracked, etc. But usually it's been a good reliable vehicle. This has always been my favorite vehicle to drive out of all my family owns (including a 99 passat and an 04 Golf TDI.)
I've stomped many a rice-burner. 200hp it's no slouch!
At 125,000 the transmission had to be rebuilt at a cost of $2100. My dad broke down 100 miles from home and took it to the nearest shop, so he had him by the balls if you know what I mean.

anyway, now the van has 127,000 on it. Recently the van stopped charging. Or so I think. It would drive until the battery died. The electronics would slowly stop working, then finally the engine won't run.

I thought it was the alternator, so I took the old one off and wanted to get it tested. Napa, Autozone, nor the dealer could test it. I had a local junkyard pull a "good used" alternator. I swapped it in, with mixed results.

I jumped the van off my brother's Geo Prizm. It would start up fine. I'd let it idle about 10 minutes, then I took it out for a drive. I took it for a drive for about 30 minutes, and at no time was I concerned about it. I went on the highway and gave it a little juice, it functioned perfectly. I pull back in the driveway and shut it off. Just to make sure all was well, I attempted to start it. Starter solenoid goes CLICKKKKKKKKKKK. The gauges go from maximum left to maximum right, and then back again. (as in, speedo goes 0-120-0, coolant temp goes Cold-Hot-Cold.).

What's going on here?

Thank you all!
Even though I currently own a Dodge, my heart is with Fords. Our family has had 3 Econolines, all of which have earned much respect.
windstar38 is offline  
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Mustang Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ford Paints The Town “ford Blue” For Dream Cruise LunaticSVT Ford Worldwide News 0 07-24-04 02:37 PM
U.S.A.:Cobra's revival rekindles legend Stacy94PGT Ford Worldwide News 4 01-05-04 09:32 AM
Ford family celebrates 100 years of cars Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 06-10-03 06:46 AM
FORD TURNS 100: Bennett chapter a bizarre one. Thug, Ford's grandson sought clout Stacy94PGT Ford Worldwide News 3 06-04-03 12:39 AM
A CENTURY OF VISION: Fords built city, changed the world Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 03-12-03 08:17 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome