oil pressure loss - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Mustang Forum This forum is for the discussion of all Ford Mustang models, including the Ford Mustang, Ford Mustang Convertible and Ford Mustang Coupe and all older/classic models and submodels.

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 08-24-02, 05:37 PM
Posts: n/a
eek oil pressure loss

i'm having an oil pressure problem this has just started recently. at idle when hot it drops to almost 0 and even when the engine is cold it will never climb above 40psi i have confirmed the pressure with a gauge set so it's not the gauge i dropped the oil pan and pulled the pickup tube and oil pump the tube had a couple of little gasket pieces on the screen but nothing major i took the oil pump apart and cleaned it up it looked fine there was no junk in the pump and after putting it all back together still the same pressure i did find recently a couple of small gasket pieces on top of my oil filter when i changed it and when i drained the oil this time there was a bunch of fine silver metal flakes in it i figure the gasket pieces came from when i installed the cam or when i changed head gaskets i always change the oil after opening the motor up but i guess some junk got left behind where the metal flakes came from i don't know i figure bearings the motor is a '92 302 ho stock shortblock except for a custom ground cam. gt-40 y aluminum heads w/ 1.7 rockers intake and 1.6 on exhaust side and a trickflow track heat intake it has about 130,000 miles on it the oil pressure issue has just started it had great oil pressure before now.also the pressure relief valve in the pump wasn't stuck open. any help is greatly appreciated.
Sponsored Links
post #2 of 3 (permalink) Old 08-25-02, 06:00 PM
F-150 Member
Join Date: Nov 2001
Location: Florida
Age: 68
Posts: 141
Check the main bearings while you have the pan down.
I think you'll find that they have a wide clearance.

2005 F150 SuperCrew "King Ranch"
2004 Thunderbird
1997 Ranger
1986 LTD II
1968 Cougar
1964 Corvair Monza
Gearhead99 is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 09-10-02, 11:09 AM
Registered User
Join Date: Sep 2002
Location: stamping ground ,ky
Posts: 17
Thumbs up

I agree with dave !! we have a "79" F-150 w/302 3 or so years ago we experienced the same problem , so I pulled the motor installed a new crank and bearings, problem solved !!
cougar190 is offline  
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Mustang Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oil pressure sender units uteman General Tech 9 05-07-05 04:21 AM
Warning: Oil Pressure Switch/Sensor XplodEd EA General Tech 2 02-28-05 04:35 AM
302 Oil Pressure Problem Fritz The Cat Cleveland Tech 15 05-15-03 05:38 AM
How to change oil Falchoon The Pub 3 09-29-02 06:57 PM
Regular Oil Pressure Gauge Position Styles General Tech 13 08-05-02 03:46 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome