Sway bar pounding on oil pan - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Mustang Forum This forum is for the discussion of all Ford Mustang models, including the Ford Mustang, Ford Mustang Convertible and Ford Mustang Coupe and all older/classic models and submodels.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 02-27-09, 06:16 PM Thread Starter
Registered User
 
70mstang's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: The Beach
Posts: 60
Sway bar pounding on oil pan

I have a 70 mustang with a six cylinder engine that i'm trying to keep running, the problem is that the sway bar hits the oil pan while driving around, i've replaced the big sway bar bushings in front but this problem continues, any ideas?
70mstang is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 03-01-09, 01:45 PM
Thing 1
 
1meanGT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Northern Iowa
Posts: 174
Re: Sway bar pounding on oil pan

It has been awhile since I saw the underside of a '70- let alone with a 6.

Things that pop into my head that could affect the geometry and cause this issue:

1. bushings- which you already did.
2. Sway bar link bolts to the control arm- sometimes these bend slightly and can cause the bar to be in the incorrect position. Just pop them off to check them.
3. Sagging or weak springs can cause more tension on the sway bar.
4. Worn or sagging motor mounts allowing the engine to dip down further.
4. Is it the original engine? Maybe it has a special oil pan?

Check these out and reply.
1meanGT is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 03-02-09, 07:42 PM Thread Starter
Registered User
 
70mstang's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: The Beach
Posts: 60
Re: Sway bar pounding on oil pan

yeah, i suppose it could be any of those things, probably even a combination of all, my springs seem okay, no stress cracks ort anything but they are stock 1970, thats the story with most everything under there, i got the engine rebuilt a while back and the mounts looked great, since it's my daily driver and the new mounts i recieved were wrong i just used the old ones.
70mstang is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Mustang Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome