2005 Focus ZX4 start up issue - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
¬Ľ Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Focus Forum Forum for the discussion of the Ford Focus

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-14-2005, 00:01   #1 (permalink)
jen1422
Guest
 
Posts: n/a
2005 Focus ZX4 start up issue

Hello! I have a 2005 ZX4 that I bought brand new in February. Within a
month it began having a strange ignition issue. From a cold start,
when I turn the key, it takes about 5 seconds of whining for it to
start. Anytime after that it will start immediately with no
hesitation. I took it into Ford, and they said there was nothing
wrong. It has been doing the same thing for a few months but I couldnt
take it in due to having school to go to every day.

I took it back in a week ago for the same thing. Itís embarassing for
a new car to be creating such a ruckus when trying to start up. I told
them to not call me until it was fixed for good. They never called me.
I called them to check on my car and they say they canít find anything
wrong and that they have checked everything.

Anyone have any ideas? I am starting to seriously regret trading in my
perfectly good 2001 Focus for this new one.

--
Posted using the http://www.autoforumz.com interface, at author's request
Articles individually checked for conformance to usenet standards
Topic URL: http://www.autoforumz.com/Ford-Focus...ict122891.html
Visit Topic URL to contact author (reg. req'd). Report abuse: http://www.autoforumz.com/eform.php?p=597715
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-14-2005, 00:01   #2 (permalink)
per
Guest
 
Posts: n/a
Re: 2005 Focus ZX4 start up issue

"jen1422" <UseLinkToEmail@AutoForumz.com>
wrote in news:1_597715_3d64ac784663d81a5bf074f516db0a3d@autoforumz.com...
From a cold start,
> when I turn the key, it takes about 5 seconds of whining for it to
> start. Anytime after that it will start immediately with no
> hesitation.


Sounds like the fuel system eventually gets drained, due to a faulty check
valve, and the fuel pump must fill upp the complete fuel system after long
periods of inactivity.
/per


  Reply With Quote
Old 06-14-2005, 00:01   #3 (permalink)
FanJet
Guest
 
Posts: n/a
Re: 2005 Focus ZX4 start up issue

jen1422 wrote:
> Hello! I have a 2005 ZX4 that I bought brand new in February. Within a
> month it began having a strange ignition issue. From a cold start,
> when I turn the key, it takes about 5 seconds of whining for it to
> start. Anytime after that it will start immediately with no
> hesitation. I took it into Ford, and they said there was nothing
> wrong. It has been doing the same thing for a few months but I couldnt
> take it in due to having school to go to every day.
>
> I took it back in a week ago for the same thing. It's embarassing for
> a new car to be creating such a ruckus when trying to start up. I told
> them to not call me until it was fixed for good. They never called me.
> I called them to check on my car and they say they can't find anything
> wrong and that they have checked everything.
>
> Anyone have any ideas? I am starting to seriously regret trading in my
> perfectly good 2001 Focus for this new one.


You're very clear about the problem and that's not the way they work. Take
it to another dealership.


  Reply With Quote
Old 06-14-2005, 00:01   #4 (permalink)
slo
Guest
 
Posts: n/a
Re: 2005 Focus ZX4 start up issue

You might want to ask this on either www.focusfanatics.com or on
www.focusmotorsports.com . Both have been very helpful with my problems and
mods.

Blane

"FanJet" <FanJet27@hotmail.com> wrote in message
news:79Xoe.10691$5I5.954881@newshog.newsread.com...
> jen1422 wrote:
>> Hello! I have a 2005 ZX4 that I bought brand new in February. Within a
>> month it began having a strange ignition issue. From a cold start,
>> when I turn the key, it takes about 5 seconds of whining for it to
>> start. Anytime after that it will start immediately with no
>> hesitation. I took it into Ford, and they said there was nothing
>> wrong. It has been doing the same thing for a few months but I couldnt
>> take it in due to having school to go to every day.
>>
>> I took it back in a week ago for the same thing. It's embarassing for
>> a new car to be creating such a ruckus when trying to start up. I told
>> them to not call me until it was fixed for good. They never called me.
>> I called them to check on my car and they say they can't find anything
>> wrong and that they have checked everything.
>>
>> Anyone have any ideas? I am starting to seriously regret trading in my
>> perfectly good 2001 Focus for this new one.

>
> You're very clear about the problem and that's not the way they work. Take
> it to another dealership.
>
>



  Reply With Quote
Old 06-14-2005, 00:01   #5 (permalink)
Henri
Guest
 
Posts: n/a
Re: 2005 Focus ZX4 start up issue

With all fuel injected cars today combined with the emission controls you
switch the ignition on WAIT a couple of seconds and then start the car. You
very likely have a slow bleed down on the fuel line and the pump has to
pressure up to the correct fuel line pressure and the map sensors etc have
to set the computer.
This is only going to get worse with the more requirements for emissions
lowering.
Of course it could be also this is the same crap car that ford made in 1999
and still has the same high level of non quality that the had back then.


"slo" <slo@ownroot.com> wrote in message
news:i18pe.2145$mZ2.2091@fe07.lga...
You might want to ask this on either www.focusfanatics.com or on
www.focusmotorsports.com . Both have been very helpful with my problems and
mods.

Blane

"FanJet" <FanJet27@hotmail.com> wrote in message
news:79Xoe.10691$5I5.954881@newshog.newsread.com...
> jen1422 wrote:
>> Hello! I have a 2005 ZX4 that I bought brand new in February. Within a
>> month it began having a strange ignition issue. From a cold start,
>> when I turn the key, it takes about 5 seconds of whining for it to
>> start. Anytime after that it will start immediately with no
>> hesitation. I took it into Ford, and they said there was nothing
>> wrong. It has been doing the same thing for a few months but I couldnt
>> take it in due to having school to go to every day.
>>
>> I took it back in a week ago for the same thing. It's embarassing for
>> a new car to be creating such a ruckus when trying to start up. I told
>> them to not call me until it was fixed for good. They never called me.
>> I called them to check on my car and they say they can't find anything
>> wrong and that they have checked everything.
>>
>> Anyone have any ideas? I am starting to seriously regret trading in my
>> perfectly good 2001 Focus for this new one.

>
> You're very clear about the problem and that's not the way they work. Take
> it to another dealership.
>
>




  Reply With Quote
Old 06-14-2005, 00:01   #6 (permalink)
jen1422
Guest
 
Posts: n/a
Re: Re: 2005 Focus ZX4 start up issue

"Henri" wrote:
> With all fuel injected cars today combined with the emission
> controls you
> switch the ignition on WAIT a couple of seconds and then start
> the car. You
> very likely have a slow bleed down on the fuel line and the
> pump has to
> pressure up to the correct fuel line pressure and the map
> sensors etc have
> to set the computer.
> This is only going to get worse with the more requirements for
> emissions
> lowering.
> Of course it could be also this is the same crap car that ford
> made in 1999
> and still has the same high level of non quality that the had
> back then.
>
>
> "slo" <slo@ownroot.com> wrote in message
> news:i18pe.2145$mZ2.2091@fe07.lga...
> You might want to ask this on either www.focusfanatics.com or
> on
> www.focusmotorsports.com . Both have been very helpful with
> my problems and
> mods.
>
> Blane
>
> "FanJet" <FanJet27@hotmail.com> wrote in message
> news:79Xoe.10691$5I5.954881@newshog.newsread.com...
> > jen1422 wrote:

> &nbsp;>> Hello! I have a 2005 ZX4 that I bought brand new in
> February. Within a
> &nbsp;>> month it began having a strange ignition issue. From
> a cold start,
> &nbsp;>> when I turn the key, it takes about 5 seconds of
> whining for it to
> &nbsp;>> start. Anytime after that it will start immediately
> with no
> &nbsp;>> hesitation. I took it into Ford, and they said there
> was nothing
> &nbsp;>> wrong. It has been doing the same thing for a few
> months but I couldnt
> &nbsp;>> take it in due to having school to go to every day.
> &nbsp;>>
> &nbsp;>> I took it back in a week ago for the same thing. It's
> embarassing for
> &nbsp;>> a new car to be creating such a ruckus when trying to
> start up. I told
> &nbsp;>> them to not call me until it was fixed for good. They
> never called me.
> &nbsp;>> I called them to check on my car and they say they
> can't find anything
> &nbsp;>> wrong and that they have checked everything.
> &nbsp;>>
> &nbsp;>> Anyone have any ideas? I am starting to seriously
> regret trading in my
> &nbsp;>> perfectly good 2001 Focus for this new one.
> >
> > You're very clear about the problem and that's not the way

> they work. Take
> > it to another dealership.
> >
> >


Thanks for the suggestion. I got my car back today and it is still
doing the same thing. I will try what you suggested.

--
Posted using the http://www.autoforumz.com interface, at author's request
Articles individually checked for conformance to usenet standards
Topic URL: http://www.autoforumz.com/Ford-Focus...ict122891.html
Visit Topic URL to contact author (reg. req'd). Report abuse: http://www.autoforumz.com/eform.php?p=601307
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:48.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.