Charged ac - escaped out of the low port - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Focus Forum Forum for the discussion of the Ford Focus

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-31-2012, 15:12   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Charged ac - escaped out of the low port

2000 Ford Focus. Thanks Ford for placing the low port for the AC condenser behind the passenger wheel...

Charged my AC using Quest Sub Zero R134A. When I hooked up the can there was no pressure on the line. Compressor kicked on and off like it should to protect itself. When the pressure got high enough, it stayed on. Charged to the proper amount and measured the car temp at the vents at 60. So far so good.

After 15 minutes from start to finish, I removed the fitting on the Sub Zero from the low port. When I did, the R134A discharged back out of the port.

Not sure why. Anyone have any thoughts on where I when wrong? Any advice would be appreciated as this was my first attempt at charging a car AC.
gkflynn is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-31-2012, 15:29   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,888
Re: Charged ac - escaped out of the low port

Was the port capped before charging it. If it was missing, foreign material may have gotten in and let it leak.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 15:30   #3 (permalink)
Administrator
 
Join Date: Sep 2006
Location: Arkansas
Posts: 6,146
Re: Charged ac - escaped out of the low port

sounds like a bad schrader valve.

jwko is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 15:42   #4 (permalink)
Subaru/Ford guy.
 
djzx3's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,282
Garage
Re: Charged ac - escaped out of the low port

Sounds like that^ to me.
__________________
2000 focus wagon 2.0l DOHC Zetec
04 Subaru WRX,:)



How-to directory.

Ford focus DTC codes.

Ford= First on race day.
djzx3 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 16:37   #5 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 11,192
Re: Charged ac - escaped out of the low port

Sometimes if the schrader valve leaks , refitting the hose can clear any dirt that got in or just by reseating it by doing this , may fix fault .
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 16:57   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Re: Charged ac - escaped out of the low port

There was no cap when I started.
gkflynn is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 17:00   #7 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 11,192
Re: Charged ac - escaped out of the low port

Quote:
Originally Posted by gkflynn View Post
There was no cap when I started.
Could be as Bert suggested , a bit of dirt got in causing leak .
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 13:19   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Re: Charged ac - escaped out of the low port

I guess now the question is the schrader valve removable or do I need to replace the entire condenser?
gkflynn is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 13:27   #9 (permalink)
Administrator
 
Join Date: Sep 2006
Location: Arkansas
Posts: 6,146
Re: Charged ac - escaped out of the low port

Yes its easily changeable. Screw it out, screw in another. Make sure system is empty though.

jwko is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 15:04   #10 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 11,192
Re: Charged ac - escaped out of the low port

Same as changing a tire valve core .

Last edited by djzx3; 04-02-2012 at 09:30. Reason: tire
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 11:42.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.