Code P1400 on 2000 Focus - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Focus Forum Forum for the discussion of the Ford Focus

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2010, 00:18   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 77
Code P1400 on 2000 Focus

So always the tough questions! I have a 2000 Focus 2.0 SOHC that has a code P1400. Can't seem to track it down, checked and changed EGR valve, tried another DPF, looked for leaks and everything common to the problem but still the code returns on second fault.
Any ideas what to check next? Is it possible for the fault to be in the ECM?
Need ideas.
Thanks
gtuplin is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-04-2010, 03:58   #2 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,115
Re: Code P1400 on 2000 Focus

DPFE sensor ?
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2010, 07:55   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 77
Re: Code P1400 on 2000 Focus

Quote:
Originally Posted by R.S.LOGAN View Post
DPFE sensor ?
My first thought but tried a spare as well as one off another car that is working fine, no luck with that!
gtuplin is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2010, 08:57   #4 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,704
Re: Code P1400 on 2000 Focus

Are the tubes to the DPFE open? There are restrictions but they should let the exhaust flow out if unhooked from the DPFE.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2010, 12:57   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 77
Re: Code P1400 on 2000 Focus

Quote:
Originally Posted by Bert View Post
Are the tubes to the DPFE open? There are restrictions but they should let the exhaust flow out if unhooked from the DPFE.
No replaced them when I changed EGR valve and cleaned the steel transfer tube when apart. They were in bad shape as they were bad as usual and thought that this the beginning of all problems but have changed EGR, DPFE, DPFE pressure hoses (both) new gaskets at EGR and Exhaust manifold connection and cleaned transfer tube so at a loss for ideas!
gtuplin is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2010, 14:53   #6 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,704
Re: Code P1400 on 2000 Focus

If you run it with the hoses off, you get exhaust out of both hoses? More in one than the other?
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2010, 15:32   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 77
Re: Code P1400 on 2000 Focus

Quote:
Originally Posted by Bert View Post
If you run it with the hoses off, you get exhaust out of both hoses? More in one than the other?
Yes both have clear passage.
gtuplin is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2010, 18:07   #8 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,704
Re: Code P1400 on 2000 Focus

You'll have to check the ground and signal power to the DPFE. At the black/yellow wire you should get .9 - 1.1V key on engine off. At aprox. 55 MPH you should have between .9 and 4.5 V.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 19:41   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 77
Re: Code P1400 on 2000 Focus

Thanks for the tips Bert, found the issue yet again in the wiring but not Fords fault this time! The car had on a previous occasion had the DPFE changed to the newer style so the wiring to it had been spliced but poorly and was making a bad connection with the rain, snow and salt. Soldered the connections and all seems to be fine at least for now.
gtuplin is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 20:21   #10 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,704
Re: Code P1400 on 2000 Focus

Glad to hear you fixed it. Thanks for the update.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:54.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.