Interior fans not working - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Focus Forum Forum for the discussion of the Ford Focus

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-23-2010, 05:00   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 6
Interior fans not working

I have a 2001 focus, i originally had the pollen filter cover problem, letting water into the footwell, fixed now i think. However i think it has effected the fans...

When i turn the fans from 1/2/3 etc it blows the fuse, i disconnected the motor, behind the glove box, and it still trips, when you turn it onto the one with the heat symbol. Not sure if this is important as i believe the fans were not previously working on 1/2 anyway.

I was going to buy a new switch to see if this was the problem...? They are not cheap from Ford though! and didnt want to get it if its not the problem.

Any thoughts on this would be great!!

Thanks in advance, Paul
plankester is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-23-2010, 08:36   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,723
Re: Interior fans not working

According to the wiring diagram, the power comes from the fuse through the green/orange wire to the motor. The black/red wire goes from it to the resistors and switcn. With the motor unhooked, the switch shouldn't be able to short it out. Which fuse is blowing out, 35 or 58 under the dash, or 64 under the hood? 64 is for the blower motor and the other 2 are for the control.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2010, 11:40   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 6
Re: Interior fans not working

The fuse that keeps blowing, is under the hood, have just checked the interior ones and they are fine. Is the only power to the blower motor the obvious one that unclips?

Thanks
plankester is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2010, 20:31   #4 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,723
Re: Interior fans not working

The cover should show which one is 64.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2010, 06:46   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 6
Re: Interior fans not working

Hey, Sorry, yes it is fuse 64
plankester is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2010, 08:04   #6 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,723
Re: Interior fans not working

The 30amp Fuse 64 goes to the motor only. If the motor is disconnected, there's no connection to the switch. If it blows with the motor disconnected, someone crossed the wires up somewhere.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2010, 03:34   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 6
Re: Interior fans not working

Sorry for being slow...

Im going to double check the motor is disconnected, which im pretty sure it is. If the fuse still blows, is it possible that there is water in the electrics, i.e cable somewhere between fuse and motor...? which is causing the fuse to blow?
plankester is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2010, 07:49   #8 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,723
Re: Interior fans not working

That would be where it is. Keep us posted.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 07:47   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 6
Re: Interior fans not working

So...it turns out i had disconnected something else, to the right of the motor, a little higher up, rather than the actual motor. I have disconnected the motor and taken this out, put a fuse in and it doesnt blow now. So i guess trying a new motor shoud solve it?
Thanks
plankester is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 07:55   #10 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,723
Re: Interior fans not working

That's not hard to do with all the tight spots. Thanks for the update.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 03:12.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.