Rear water washer not working - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Focus Forum Forum for the discussion of the Ford Focus

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-18-2007, 08:44   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: mansfield
Posts: 17
Rear water washer not working

Hi to all
I have a small problem with the rear water washer, not working
the car is a Ford Focus estate tdci 04 plate
The washer was working, but over the last 2 weeks, ive not been able to clean window, using the washer
I can hear the motor working, when i try to squirt the water, but no water coming thru
I removed the rear brake light from rear window, as the sprinkler is built in there, i disconnected the pipe from the nozzle, thinking the jet nozzle might have been blocked, with the pipe disconected, i got my son to try it, STILL nothing coming out the pipe..
I took front wheel off, and removed the arch plastic covering, located the pipes on the motor, and i pulled the pipe of the motor, and got wet thru doohhhh..
The water ran out the bottle and the pipe, so i thought that was fine, so reasembled, but still nothing
Would i have been better pressing the rear water washers, to see if water was coming thru the motor, while the pipe was off??
Maybe i have a blockage in the motor were the pipe connects
were does the piping run, does it run in the head lining or along bottom of door?
is there a connetor in the pipe that runs to the rear window?
Can anyone suggest what i could try next?
Thought it might just be a case of frozen pipes, but im sure this would have thawed by now
any help much appreciated
I ussually take to the garage, as im not mechanically minded, but they want to charge me, £32 plus VAT for looking for an hour, so if easy fix, i will have a go at it
thanks
mark...
26AT111 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-19-2007, 07:34   #2 (permalink)
Registered User
 
Fordtech.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: UK
Posts: 688
Re: Rear water washer not working

Favourite on these is the pipe coming apart under the headlining at the rear, if you pull it down you should be able to check.
Fordtech. is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 07:50   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: mansfield
Posts: 17
Re: Rear water washer not working

Quote:
Originally Posted by Fordtech.
Favourite on these is the pipe coming apart under the headlining at the rear, if you pull it down you should be able to check.

IM SURE IF IT HAD CAME APART THRE, THE HEAD LINING WOULD GET WET?
same as i said , its not putting water anywere, the water bottle stays full all time, im thinking more of a blockage somewere
26AT111 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 09:08   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: mansfield
Posts: 17
Re: Rear water washer not working (help still needed)

????????
26AT111 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 12:13   #5 (permalink)
Always the student
 
thefonz's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,707
Re: Rear water washer not working (help still needed)

Quote:
Originally Posted by 26AT111
????????
Is that ^ a question? At the very least, you could bother to type out what your question is, or what you have tried and found out.
thefonz is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 13:45   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: mansfield
Posts: 17
Re: Rear water washer not working

The question is at top of the thread
you will see i posted what i have done
so any more help would be appreciated
thanks
Mark..
26AT111 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 16:29   #7 (permalink)
Always the student
 
thefonz's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,707
Re: Rear water washer not working

So, you've done nothing more since your original post. If the level doesn't go down, then it is either blocked or it's not coming out of the pump. Disconnect from the pump and put a temporary hose on it to see if it pumps out. If it doesn't, replace the pump. If it does, then try some compressed air back through the system.
thefonz is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2007, 12:01   #8 (permalink)
Registered User
 
Fordtech.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: UK
Posts: 688
Re: Rear water washer not working

Quote:
Originally Posted by 26AT111
the water bottle stays full all time
I saw no mention of this in your first post, hence the direction of my (free) help to you. Follow Fonz's line next.
BTW the headlining will only appear wet after a long period of soaking due to the composition of the innermost side, for a while the water will run off it and all the way down to the inner rear quarter and out to the road.
Fordtech. is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2008, 04:40   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: mansfield
Posts: 17
Re: Rear water washer not working

Managed to have a look at the pump to the water washer today
Took pipes of the washer pump, and that is working ok, water sprayes out no probes with the pipes of
So ther for i think the pump is working ok.
were does the rear pipe run, i see it goes thru the bulk head, but not sure which way it runs from there
Does it run up the side of the passenger door, then under the roof lining ?
Is ther a join in ther somewere, or is it just 1 long peice of pipe ?
I am now thinking that ther must be a blockage somewere, thats wy i asking if ther is a join somewere
any more help would be very much appreciated
thanks
mark..
26AT111 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Focus Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 03:00.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.