2000 Ford Ranger, Transmission....Help Please!? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Ranger Forum Forum for discussion of the Ford Ranger.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 02-09-09, 09:11 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1
2000 Ford Ranger, Transmission....Help Please!?

OK I have a 2000 Ranger XLT Automatic, 4 Speed, 3.0 V6. Just recently, like a couple weeks ago, i noticed that there was somthing wrong with the my Ranger shifting. Like say when I needed to get around somebody on the freeway, I would floor it and it would down shift easy, but when it needed to shift up, it feels like the clutch is getting stuck and keeping it in neutral or it just doesnt want to shift up at all. So I would have to get off the throttle a couple of times to get into the right gear. When I got home I put it through all the gears then in park. I checked the tranny fluid and it still looks like new and there is plenty of it. So I'm hoping that it may just be something simple like a sensor is messed up or I need to change the transmission filter. But I dont know for sure, so if anybody shed some more light on my my problem I would greatly appreciate it.

Thank You.

P.S. And Also the 0/D symbol is now starting to flash, which I know now something is wrong with the Tranny.

WOTTUR is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 02-12-09, 07:21 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Re: 2000 Ford Ranger, Transmission....Help Please!?

i think that means low on transmission fluid
baggins920 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 02-12-09, 09:55 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 72
Re: 2000 Ford Ranger, Transmission....Help Please!?

I would start with the least expensive and go for a fluid/filter change-then start looking for the more serious causes.
jimbot58 is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 02-17-09, 08:11 PM
Registered User
 
Dave_R's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Queen Creek, AZ
Posts: 4
Re: 2000 Ford Ranger, Transmission....Help Please!?

I have the same setup and the same issue. My truck is a 2000 but I have the drivetrain from a 2005 and my trans is doing the same thing only my O/D light is not flashing. My step-dad is a senior master tech with Ford says it's normal. He is going to have the transmission "expert" take a look at it tomorrow. I will repost what comes of it.
Dave_R is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 02-18-09, 04:47 PM
Registered User
 
Dave_R's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Queen Creek, AZ
Posts: 4
Re: 2000 Ford Ranger, Transmission....Help Please!?

Update.....We are replacing the vavlebody in the transmission tomorrow. Lets see if that does the trick. I will keep you updated on the progress.
Dave_R is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Ranger Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome