84 ranger starting problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Ranger Forum Forum for discussion of the Ford Ranger.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 04-22-08, 07:17 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 1
84 ranger starting problem

1984 Ranger V6 55,000 miles. Intermittent problem, runs fine most of the time. Cranks but will not start,backfires through carb./acts like timing is way off while cranking, has a manual trans.-can drift start and it will run fine, may be ok for a month and then acks up again. Have checked timing, replaced ig. module, dist. pickup, coil, carb.

mwhjr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 04-26-08, 11:06 PM
Registered User
 
Chongo's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 14
Re: 84 ranger starting problem

84 ranger starting problem<!-- google_ad_section_end --> <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<HR align=center width="100%" color=#999999 noShade SIZE=1>
<!-- / icon and title --><!-- message --><!-- google_ad_section_start -->1984 Ranger V6 55,000 miles. Intermittent problem, runs fine most of the time. Cranks but will not start,backfires through carb./acts like timing is way off while cranking, has a manual trans.-can drift start and it will run fine, may be ok for a month and then acks up again. Have checked timing, replaced ig. module, dist. pickup, coil, carb.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Is there a cel ( Check engine light ) lamp lit ?<o:p></o:p>
Is it missing under a load ?<o:p></o:p>
When if ever has the plugs and wires been replaced?<o:p></o:p>
Loosing power ? Fuel pump related issues<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
There are a few possibilities to start off with:<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
1: Crank position sensor, with your year model, it’s most likely in the distributor.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
2: bad plug wires<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
3: bad plugs<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
4: fuel filter ?<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
5: fuel pump intermittent problem.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
6: stuck EGR valve. CEL only<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
7: processor ground and power supply, check connections. CEL may not illuminate.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
8: Map sensor. CEL only.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
If there is a CEL lamp illuminated you’ll need to retrieve the codes, If there is no CEL lamp, then try the other possibilities.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Good luck……….. Chongo <o:p></o:p>
Chongo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Ranger Forum


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome