98 Mazda b4000/is it a ford ranger - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Ranger Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Ranger Forum Forum for discussion of the Ford Ranger.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-14-2007, 05:17   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1
98 Mazda b4000/is it a ford ranger

I have a 98 B4000, 4wd that is given me trouble. Sometimes it will engage and sometimes the 4wd lights flash and it won't engage. I have tried everything even unhooked the battery cables which seemed to work once. I have been told it could be the Gen module which cost 4-5 hundred $. I was thinking about rewireing the 4wd switch direct to the transfer case and bypass the gen module. Has anyone tried this? Where can I get a wiring diag to find a hot wire to put to the switch. need help please.

Thanks in advance.
fdtruck is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-18-2007, 17:37   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 42
Re: 98 Mazda b4000/is it a ford ranger

does it have vacuum hubs? if it does the outer hub will be plastic and you will find a vacuum line going to the inner hub. When resetting the computer (flashing 4wd light) unhook the negative battery terminal only, leave it off for 30 seconds and reattach, this will reset everything. vehicle may run rough for a short period of time until the computer readjusts to the vehicle. Unhooking the positive terminal before unhooking the negative terminal can fry the computer. No need to unhook positive terminal to reset. you also have a small electric motor on the back of the transfer case that engages your 4wd, check the electric terminals at this motor for corrosion partial broken wire etc. sounds like your problem could be in this area. I dont think this unit costs over $200 if it has to be replaced. If the problem was at the hubs, light would show 4wd engaged. Hope this helps. Oh not exactly a Ranger, but same running gears as far as I know.
mtneer57 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Ranger Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 12:28.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.