Ford Ranger 96 P0443 - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Ranger Forum Forum for discussion of the Ford Ranger.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 11-22-05, 02:45 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1
Ford Ranger 96 P0443

I recently had my check engine light on.The scanner told me P0443 Purge Valve Control Fault C.I changed out the purge control valve and solenoid(2 different parts).I also replaced all vacuum hoses only to still have the "check engine".While doing a voltmeter test to the system,I noticed one of the wires coming off of the solenoid routed down underneath the frame.The routing of these wires left them in a spot where they obviously are prone to rubbing.A severed wire was all it was.After fusing these back together.... No More check engine light.Hopefully my pain and frustration can save somebody else this hassle.
dave l is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 11-28-05, 08:48 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 10
Re: Ford Ranger 96 P0443

well take ur postice battery cable off and reset it. the check engine light wont just go off like a normal light u hae to reset it. take the battery cable off and wait a few seconds like 10 or 20s and put it back on and see if it comes back on.
rangerboy88 is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 12-21-05, 09:18 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1
Re: Ford Ranger 96 P0443

Quote:
Originally Posted by dave l
I recently had my check engine light on.The scanner told me P0443 Purge Valve Control Fault C.I changed out the purge control valve and solenoid(2 different parts).I also replaced all vacuum hoses only to still have the "check engine".While doing a voltmeter test to the system,I noticed one of the wires coming off of the solenoid routed down underneath the frame.The routing of these wires left them in a spot where they obviously are prone to rubbing.A severed wire was all it was.After fusing these back together.... No More check engine light.Hopefully my pain and frustration can save somebody else this hassle.

Hey Dave,

I am running into the same problem with my 97. Unfortunately I have already made the purchases, as well. Where, specifically, was your harness rubbing the frame? It seems like my harness is just going from firewall to engine compartment, on up to headlights, and such (but, honestly, after I just read your post, I was out on my gravel driveway with a flashlight at 11 PM).

Any specificity to the location of your wire break would be helpful.

Thanks.
rphoffma is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Ranger Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome