help! upper control arm driving me nuts! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Ranger Forum Forum for discussion of the Ford Ranger.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 07-09-06, 04:57 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 4
help! upper control arm driving me nuts!

i replaced the uper contrl arm because the ball joint was going out but now the joints where it connects to the frame are squeeking and knocking. i'll drive around a while with it alright, it'll start with the noise, i'll tighten it up and it disappears but it starts up again. is something wrong with these things or am i just not tightening it up enough? anyone have the same problem and know how to fix it?
goatmonkey is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-09-06, 07:40 PM
Registered User
 
atec77's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 917
Re: help! upper control arm driving me nuts!

Quote:
Originally Posted by goatmonkey
i replaced the uper contrl arm because the ball joint was going out but now the joints where it connects to the frame are squeeking and knocking. i'll drive around a while with it alright, it'll start with the noise, i'll tighten it up and it disappears but it starts up again. is something wrong with these things or am i just not tightening it up enough? anyone have the same problem and know how to fix it?
tighten until the spring washed under the nut deforms and goes flat and then add some... if it comes loose again pop the threads .
atec77 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 07-11-06, 12:46 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 4
Re: help! upper control arm driving me nuts!

there's no washers, at least nothing that looks like it should deform. what do you mean by pop the threads?
goatmonkey is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 07-20-06, 11:43 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 23
Re: help! upper control arm driving me nuts!

Quote:
Originally Posted by goatmonkey
there's no washers, at least nothing that looks like it should deform. what do you mean by pop the threads?
Don't understand the pop the threads deal either?!??

Look at the manual and make sure that you're not missing a lock washer or something in there. Also when you re-assemble suspension, you should fully assemble it (leaving the bushing bolts slightly loose), set it on the tires, bounce the suspension a couple times and then fully tighten all the bushing bolts!!! They maybe be binding up due to this preload and loosening the bolts. A little BLue Loctite goes a long way too.
Natedog is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Ranger Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome