I need alot of help... Please .. :) - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Ranger Forum Forum for discussion of the Ford Ranger.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 02-09-09, 03:51 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
I need alot of help... Please .. :)

I need some help, LOL... My bf has a 93 ranger with a 2.3 liter engine, he just put in a new transmission, and then the timing belt broke. He put a new one on, and had it running smoothly, but it stopped. Whats the correct way to time this truck?, and does anyone know how to set the timing on the distributive pulley? or are there downloads for diagrams available anywhere for free? He needs to get this truck running so I can drive the F250.. hehe.. it's a big boy and I like it ! .. Thanks !

Mustang_Sally is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 02-09-09, 06:16 AM
Always the student
 
thefonz's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,738
Re: I need alot of help... Please .. :)

Sounds like he had it right. Possibly too much or too little tension. Also, make sure he had the right belt. On the 2.3 they had two types, one where the splines are more rounded and one where the splines are more squared.
thefonz is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 02-09-09, 08:37 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
Re: I need alot of help... Please .. :)

Okay I will, and thanks. It could be the belt, he was saying it was fitting tight but it didn't want to sit in the sprocket things to well. I know he called to double check with the auto store if they had given him the right belt. Do you know if the distributable pulley has to be on a certain setting? We couldn't find a mark to line it up with anything. And thanks again!
Mustang_Sally is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 02-09-09, 08:43 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
Re: I need alot of help... Please .. :)

One more thing, I don't know if it matters or not, but he told me it was made in late 93, but its listed as a 94 model.
Mustang_Sally is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 02-09-09, 01:59 PM
Always the student
 
thefonz's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,738
Re: I need alot of help... Please .. :)

Here's a link with some pics and a little info that may help.
Google Image Result for http://www.turboford.net/faq/images/engine.jpg
thefonz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Ranger Forum


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome