1986 Ford tempo running rich? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum Forum for discussion of the Ford Tempo and Mercury Topaz.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-23-2009, 09:20   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2
1986 Ford tempo running rich?

When i start my car and let it sit for a min or 2 there in a black spot left on the ground it smells like gas and it is wet. Its the Tempo Gl2.3l 4cylinder TBI

I also ran auto x ray and it gave me these errors.
Memory Code 41 No exhaust gas oxygen switching detected always indicating lean.
Memory Code 31 EGR valve position or exhaust pressure transducer sensor voltage low.

I replaced the o2 sensor last year and fuel injector 2 years ago. EGR valve was replaced 3 year ago as well.
jollyjoker is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-23-2009, 10:59   #2 (permalink)
Moderator
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,072
Re: 1986 Ford tempo running rich?

Most likely the black wet spot on your driveway is water condensation from your cold
exhaust system. Normal. If it was liquid fuel your engine would be so rich it would not
run or even start.
chipset is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 11:22   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2
Re: 1986 Ford tempo running rich?

Thanks . Any idea what Memory Code 41 Means ? Thanks
jollyjoker is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 12:11   #4 (permalink)
Registered User
 
jglen490's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Montgomery
Age: 67
Posts: 52
Re: 1986 Ford tempo running rich?

Might be "41 (R) System lean
(M) System was lean for 15 seconds or more (no HO2S switching) ". Still looks like fuel system, or intake. Perhaps a throttle body cleanup.
__________________
I feel more like I do now than I did when I got here.

Last edited by jglen490; 06-23-2009 at 12:14. Reason: Bad fingers
jglen490 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 00:03.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.