1993 Topaz stalling problems - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum Forum for discussion of the Ford Tempo and Mercury Topaz.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 09-26-04, 05:09 PM Thread Starter
63-1/2 Galaxie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Vancouver Island
Posts: 323
roll 1993 Topaz stalling problems

Experiencing stalling problem when climbing mountain passes, not necessarily steep but under 4500 feet elevation, with speed in the 50-60 mph range. This has been going on intermittantly over past several years. Car pulls good and hard, but then all of a sudden it dies. Feels like a vapour lock in fuel system. Engine starts immediately again but dies after about 20 seconds. I wait about 10 minutes, it starts and it might run for the next 6 months before problem hits again. It does not overheat when running. Fuel pump works good, replaced ignition module recently and it still died once. Now that last time it stalled I took the outfeed end of the fuel filter off and had the ignition turned on to pump fuel, and lots came out. Connected the line back on again and it started up and I was on my way. Each time it has stalled it felt like a vapour lock, (not getting fuel). Also could there be a sensor shutting eveything down?
Butchart is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 11-09-04, 02:31 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Age: 62
Posts: 7
cool Re: 1993 Topaz stalling problems

Many Ford stalling problems can be traced to a faulty TFI module that sits on the distributor. Check out this link:

http://www.tfisettlement.com/
NickV is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 11-16-04, 11:07 PM Thread Starter
63-1/2 Galaxie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Vancouver Island
Posts: 323
Re: 1993 Topaz stalling problems

To NickV, thanks for the tip, but that module has been repalced and it still stalled that one time.
Butchart is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EL Falcon Auto Stalling problems scrantic Trans | Driveline 4 05-27-04 01:15 AM
Ford's experiences problems with new diesel; 6.0 Power Stroke is important test Stacy94PGT Diesel Tech 0 03-04-03 06:32 AM
Quality problems bedevil Jaguar's X-Type Stacy94PGT Ford Worldwide News 1 05-29-02 10:19 PM
Ford blames its suppliers for quality problems, demands improvement Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 05-28-02 09:58 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome