'89 Tempo 2.3L won't accelerate - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum Forum for discussion of the Ford Tempo and Mercury Topaz.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 07-12-03, 03:07 PM
WarHorse
Guest
 
Posts: n/a
mad '89 Tempo 2.3L won't accelerate

When I floor the accelerator it sounds as if it's getting way too much air, but the engine won't accelerate past 1500 rpm (estimated, don't have a tach). But if I slowly give it gas it will rev to redline (and beyond). Ran codes on the engine and got code 31. My Chilton's manual says "EVP voltage below minimum voltage". EVP stands for EGR Valve Position. But this car does not have an EVP on the EGR valve! Is there another meaning for code 31 that I'm missing? I did a tuneup with cap, rotor, wires, and plugs (they were extremely worn), but that hasn't helped. Stuck EGR valve? Clogged exhaust? Help!!!

Thanks.

 
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-15-03, 07:18 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottawa, ONT. CANADA
Posts: 11
Re: '89 Tempo 2.3L won't accelerate

Hmmm ... no codes .... looks like a fuel problem ... check the pressure ( valve at the back of the motor ) and see if the pump is up to snuff ..... then check the fuel filter ..... then the pressure regulator ( pull the vac hose and see if it makes a difference) .. finallly ... if you have a MAS sensor, clean it with a can of ether ....
JOAT is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 07-26-03, 02:34 PM
WarHorse
Guest
 
Posts: n/a
Just to let everyone know, there was a pin hole in the rubber line connecting the fuel pump to the supply line inside the gas tank. Replaced the rubber line($.50) and it runs great!
 
post #4 of 4 (permalink) Old 07-28-03, 11:04 AM
***** Idiot....
 
LunaticSVT's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: The Sticks of Central TX
Posts: 10,560
Re: '89 Tempo 2.3L won't accelerate

Glad you found the issue.
LunaticSVT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tempo Gt?! What Are You Guys Hiding?! TempoCor84 Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 3 08-27-01 01:57 PM
My 91 tempo rmac Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 1 08-18-01 08:20 AM
Saw an interesting Tempo... Zach Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 0 08-17-01 03:47 PM
Tempo show car Allen Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 1 08-13-01 10:48 PM
Death of a Tempo Allen Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 0 07-28-01 09:13 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome