90 Tempo stalling - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
¬Ľ Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum Forum for discussion of the Ford Tempo and Mercury Topaz.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2005, 18:25   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5
90 Tempo stalling

I've been reading these forums for a while but this is my first post. I have a 1990 Tempo 2.3 with about 230 000 kms on it that I bought 2 months ago. It ran fine until the last couple of weeks. It stalls with no warning at all, no shaking or sputtering or anything. It happens hot or cold, idling or driving. I haven't been able to find out if it had the TFI module replaced yet or not. I'll take it to a dealer tomorrow to ask about that. There's a sticker saying the Throttle Position Sensor's been replaced after a recall on that. I've replaced the spark plugs, ignition coil and fuel filter. The plug wires are in good condition and give the correct resistance. The distributor cap and rotor are clean and good. The fuel pump seems to be good. There don't seem to be any vacuum leaks. The fuel injectors are making their happy clicking noise. I've poured a bottle of injector cleaner into the fuel hoping that'll help. Auto Value won't check the engine codes because the check engine light's not on. I had an old truck before this that was much simpler to work on. I'm great at replacing parts but lousy at diagnosing things. I'd appreciate any ideas at all. Thanks.
musicdisciple is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-17-2005, 08:44   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5
Re: 90 Tempo stalling

Just an update. AutoValue scanned the engine and there were no codes so it looks like this isn't sensor or computer related.
musicdisciple is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2005, 10:26   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5
Re: 90 Tempo stalling

Sorry about all the replies. I know there's a way to edit my posts but I can't find it right now.
I took the ignition control module into Autovalue to test and it passed everything. I'm running out of ideas here. Would a fuel pump fail intermittently like this? Injectors maybe?
musicdisciple is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2005, 04:22   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 4
Re: 90 Tempo stalling

Personally, i would go with the simplest/cheapest things first. Check spark, make sure no spark plugs are loose or anything, check for vacuum leaks or anything. Could be the injectors though too. From what i've heard, injectors in Tempo's can get clogged easily or tend to screw up pretty easily.
Chupa517 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 17:14   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2
Re: 90 Tempo stalling

Make sure you don't have any loose grounds and that the coil wire is in good condition and attached securely. Fuel pumps don't USUALLY intermitently fail. They usually just quit, period. Even though it doesn't sputter, replace the fuel filter. It's not sensor related if you're not getting any SES lights or stored codes. You're either losing spark or losing fuel.
T/T Junkie is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tempo AWD performance? cj011 Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 1 11-09-2004 20:00
92 Ford Tempo Stalling Problem Buzz69 Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 5 11-09-2004 13:30
90 Tempo rear shocks stubbs Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 1 06-19-2004 20:42
Tempo EFI to Carburetor Conversion Dmbandits Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 1 06-18-2004 22:06
My 91 tempo rmac Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum 1 08-18-2001 07:20

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 11:59.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.