92 topaz shutters in low or stopped forward speed. - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum Forum for discussion of the Ford Tempo and Mercury Topaz.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-18-2008, 15:15   #1 (permalink)
Registered User
 
Bumbledor's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 32
92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

It just started yesterday. When I come to a stop light, the thing starts shaking like crazy, like its going to stall or as if the timing is off, or something.. No idea whats going on..

What can I check? I thought it was the exaust system as it had a hole in it, so I dumped 300 into a new one, but the proplem still exists.. It does nothing while in nuetral or in reverse, only forward..

Any ideas?
Thanks.
Bumbledor is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-19-2008, 20:25   #2 (permalink)
Registered User
 
Sterling_Six's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Green Bay, WI
Posts: 1,135
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

Quote:
Originally Posted by Bumbledor View Post
It just started yesterday. When I come to a stop light, the thing starts shaking like crazy, like its going to stall or as if the timing is off, or something.. No idea whats going on..

What can I check? I thought it was the exaust system as it had a hole in it, so I dumped 300 into a new one, but the proplem still exists.. It does nothing while in nuetral or in reverse, only forward..

Any ideas?
Thanks.




Hello and good day:

Have you checked the Basic??...Fuel Filter...Plugs//Wires... Coil Pack or Disberator...???

One rule I live by in car repairs...lol....Start with the Basics, and go from the Cheapest..to..the most expensive...

Good luck, and keep us advise.....6
Sterling_Six is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 11:51   #3 (permalink)
Registered User
 
RickyRetardo's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: 42°54′39″N 74°34′29″
Posts: 23
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

Yeah. Helpful.
RickyRetardo is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 12:10   #4 (permalink)
Registered User
 
jglen490's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Montgomery
Age: 66
Posts: 52
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

Well, you could guess until the problem goes away. but I don't think you want to do that -- gets pretty expensive. I've had a SIMILAR problem, it turned out to be bad plug cables. But that still doesn't solve your problem.

So, start with the basics and check to see if there are codes. There are OBDC I code readers available, but the best bet would be to head to your local auto parts chain store (Autozone, Advance, etc.) and ask them to pull codes for you -- write them down. If you don't know what a particular code means, I don't either because I haven't bothered to memorize them. There are resources here and elsewhere for interpreting codes. Try that first, then someone can help you with the next step.
__________________
I feel more like I do now than I did when I got here.
jglen490 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 12:21   #5 (permalink)
Registered User
 
RickyRetardo's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: 42°54′39″N 74°34′29″
Posts: 23
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

Probably the IAC. Not real concerned as I found this researching another problem.
RickyRetardo is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2009, 13:47   #6 (permalink)
Registered User
 
jglen490's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Montgomery
Age: 66
Posts: 52
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

Yep, it is possible that the IAC is to blame, but I've been down that road before with an overly HIGH idle -- which turned out to be a gummed up idle air controller.

But the most general response for anyone encountering a problem like this is to start with analysis rather than guesses .
__________________
I feel more like I do now than I did when I got here.
jglen490 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2009, 19:29   #7 (permalink)
Registered User
 
RickyRetardo's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: 42°54′39″N 74°34′29″
Posts: 23
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

Precisely. Read the OP and do your analysis. I had the same problem, exact same conditions. The root of those symptoms turned out to be the IAC. My conclusion would be that there is an issue with the IAC. Chances are real good that the root of the OPs problem is the IAC. No guesswork involved, just a helpful suggestion that is very likely a little less vague than "Start with the Basics, and go from the Cheapest..to..the most expensive".
RickyRetardo is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 12:47   #8 (permalink)
Registered User
 
jglen490's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Montgomery
Age: 66
Posts: 52
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

Since the OP hasn't come back, you don't really know what his problem actually was, do you. Extremely low idle CAN be caused by a variety of things, including leaky plug wires. Analysis starts with facts and examination, and some of us were giving the OP some things to look for and examine.
__________________
I feel more like I do now than I did when I got here.
jglen490 is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2009, 21:05   #9 (permalink)
Registered User
 
RickyRetardo's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: 42°54′39″N 74°34′29″
Posts: 23
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

As opposed to starting with the most likely problem?
RickyRetardo is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 15:19   #10 (permalink)
Pantherholic
 
87_Crown_Vic's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Omaha, NE
Age: 33
Posts: 366
Garage
Re: 92 topaz shutters in low or stopped forward speed.

depending on maintenance history, tune-up, fuel filter, and cleanup of the intake bolt ons should be in order...
__________________

my 1986 Grand Marquis LS... Rose...
87_Crown_Vic is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 17:52.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.