serpentine belt broke - need help - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum Forum for discussion of the Ford Tempo and Mercury Topaz.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-28-2005, 13:06   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 29
serpentine belt broke - need help

My son drives our '94 2.3 Tempo. Late last night he came in and said it was making a squeal so I went out and started it up and it squealed real loud, blew some smoke from under the hood and then the noise and smoke stopped but the noise stopped. I turned off the car to find that the serpentine belt broke all the way through!! It was less than six months old. Today I looked at it again and it looks like it was worn down until it snapped. I reached down and tried to turn the alternator and it will not turn. I'm thinking that the alternator froze up and broke the belt. What am I going to have to do to get running again?? Could this have caused internal damage? What should I do?
kerk is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-29-2005, 07:30   #2 (permalink)
Registered User
 
dagr8tim's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Columbus, Ohio
Age: 37
Posts: 162
Re: serpentine belt broke - need help

Make sure all the rest of the pullies are free moving. Replace the alternator. Most likely everything else is good.
__________________
My Web Gallery
Crazy 'Bout A Mercury
1991 Topaz GS (2.3/auto) (gone with the ex Wife; I'll miss that car)
1999 Grand Marquis GS (4.6/auto)
dagr8tim is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2005, 08:10   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 29
Re: serpentine belt broke - need help

Thanks, I was just talking to someone here at work about it. I was afraid the timing would be messed up, or something else like that. I guess I'll have to find an alternator somewhere and give it a shot.
kerk is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2005, 12:18   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 29
Re: serpentine belt broke - need help

Well pulled out the alternator today and it was shot. Opposite the pulley the shaft and bearings were exposed and some of the bearings had fallen out. There was shreds of metal everywhere as well. Got an alternator at the junk yard for $35 and a belt at Auto Zone, put them on, and the Tempo is back on the road! I made the boy do some of the work. It was his first time under the hood so he wasn't able to do much.
kerk is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Tempo Forum | Mercury Topaz Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 18:59.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.