Mercury Cougar Forum Forum for discussion of the Mercury Cougar.

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of (permalink) Old 08-09-09, 10:08 AM Thread Starter
Registered User
Join Date: Aug 2009
Posts: 1
confused 94 Cougar / Where to start

I bought a 94 cougar (3.8 v6) for my gf for $400. It needed a new steering rack- which I just finished installing a week ago. It runs good but soon noticed the following problems....

engine light is on,,,,

The coolant temp sensor may be bad since it reads normal but the upper radiator hose is pressurized which leads me to believe it needs a new thermostat as well,,,,

The radiator fans do not run- I tried turning the AC on but the fans still didnt kick on and the AC compressor locked up and the belt was smoking,,,,

I ran the codes the car pulled...

and got 3 codes,
one that points at the egr sensor
one that points at the air charge sensor
and one that states hard faults present...

Which I was told -hard faults present could mean the computer needs replaced.

I would like to get the fans running so thecar can be driven and I will get the sensors replaced when I can.

But I dont know where to start?

Should I replace the thermostat/tep sensor first ,
or replace the relay module that controls the fans/AC?

Any help is appreciated!
deezdrama is offline  
post #2 of (permalink) Old 10-18-09, 03:59 PM
Registered User
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Re: 94 Cougar / Where to start

The first thing I would do is eliminate the fans as being the culprit by locating the hot wire going to the fans and connecting it directly to the battery. If the fans work, then you can eliminate them and move on the the sensors. If they still will not work then you have located the problem with the fans.
351LSC is offline  
post #3 of (permalink) Old 10-18-09, 04:21 PM
2002 F150 XLT
Bert's Avatar
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,249
Re: 94 Cougar / Where to start

Here is the wiring diagram in 2 parts. How hot does it get? The cooling system is pressurize and the hoses will fell hard when the engine is hot. The fans don't come on until the engine gets about ¾ way up the gauge. The A/C compressor must be froze up. The compressor has to build up pressure to make the fans come on. If you connect the red/yellow and pink/light blue wires together the fans should work if everything is okay other than the A/C compressor.

Keep track of the codes and clear them to see if they come back. Disconnect the battery for 5 min. and then recheck. What codes did you get?
Attached Images
File Type: jpg Fans1.jpg (76.7 KB, 3 views)
File Type: jpg Fan2.jpg (87.4 KB, 4 views)
Bert is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome