Front end noise MKII GTP - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > FPV & Tickford Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FPV & Tickford Forum GT, GT-P and all FPV Discussions. Formerly Tickford.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-13-2005, 02:22   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Brisbane
Posts: 165
confused Front end noise MKII GTP

Hmm, well here we go. it started very quickly and cant so far be identified. Checked the engine mounts, big brembos, steering rack, suspension, cant find out why it makes this "crack" noise on brake application, brake relase, and when going over speed bumps slowly with no brake applications. and yes the wheel nuts are on !!.. Anyone come across this problem ( and a fix) as yet. My dealer hasnt and are scratching their heads...
NOBOUNDARIES is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-13-2005, 02:55   #2 (permalink)
Registered User
 
venomXR6's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: dandenong/victoria
Age: 53
Posts: 195
Re: Front end noise MKII GTP

try doing a check on the front end to chasiss bolts. all of them i think theres 8 cheers greg
venomXR6 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2005, 03:56   #3 (permalink)
Wheelman
 
Join Date: Oct 2002
Location: Brisbane
Posts: 147
Re: Front end noise MKII GTP

front x-member bolts
__________________
I want to die like my Grandfather did .... in his sleep. Not like the other passengers in his car at the time who were yelling and screaming....
bossxr is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2005, 05:24   #4 (permalink)
Club Phantom
 
COUPEMAN's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: brisbane
Posts: 284
Re: Front end noise MKII GTP

Quote:
Originally Posted by NOBOUNDARIES
Hmm, well here we go. it started very quickly and cant so far be identified. Checked the engine mounts, big brembos, steering rack, suspension, cant find out why it makes this "crack" noise on brake application, brake relase, and when going over speed bumps slowly with no brake applications. and yes the wheel nuts are on !!.. Anyone come across this problem ( and a fix) as yet. My dealer hasnt and are scratching their heads...
I had the exact same problem. Took 'em 3 times to find it. From memory it was definately an engine mount and a replacement of one of the suspension bushes.
My problem happened every time you release the brake and accelerate.
COUPEMAN is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2005, 19:21   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Brisbane
Posts: 165
Re: Front end noise MKII GTP

I will print this out and take it with me, I have a bad feeling this is going to be stuffed up. I called FPV they are calling the dealer and see what needs to be done.

Coupeman, that when I get it as well as brake applciation, and speed bumps
NOBOUNDARIES is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2005, 19:26   #6 (permalink)
Club Phantom
 
COUPEMAN's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: brisbane
Posts: 284
Re: Front end noise MKII GTP

Quote:
Originally Posted by NOBOUNDARIES
I will print this out and take it with me, I have a bad feeling this is going to be stuffed up. I called FPV they are calling the dealer and see what needs to be done.

Coupeman, that when I get it as well as brake applciation, and speed bumps
Yep, sounds identical. Turning, brake application, brake release.... just about every sudden movement. The noise sounded like a wheel nut rolling around in the glovebox. In the end it was fixed and I was a happy chappy, but it does make you wonder how it could leave the factory like that hey?
COUPEMAN is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2005, 01:59   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Brisbane
Posts: 165
Re: Front end noise MKII GTP

You are so spot on with the noise..... The concerning thing is that it started only a few weeks ago. damned if I know, but very dissapointing and further sign of quality issues I feel.
NOBOUNDARIES is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2005, 22:20   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Brisbane
Posts: 165
Re: Front end noise MKII GTP

Well, we still dont have a fix. I have a new power steering switch, but no fix.

Ford says the vehicle is within specifications, I disagree, if this is specifications then I am buying Korean next time...

Really odd how this started, and it is within specs. My previous BA XR8 had no issues at all with steering. So quaility obviously goes down the more you pay for a performance vehicle.

I do have a new oil leak, from the power steering change, so add that to the list.

Mentioned the engine mount and suspension bushes and got a new power steering switch.

has been rebooked for another go, round Three!!!
NOBOUNDARIES is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2005, 03:12   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: Masterton, NZ
Posts: 8
Re: Front end noise MKII GTP

I had a "cracking" noise from the front of my BA XR8

I never heard offically what the dealer did to fix it.

But an FPV Technician at another dealer I spoke to said that the rack mounting studs or bolts "pull" at the hole they thread into and cause the area around the holes to be slightly raised, this prevents the rack being clamped tightly. They fix it by taking the rack off and chamfering the mounting holes.

Aparently they have done a few... and I'm pretty sure he said that there was a service bulletin for the problem.
shanes is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2005, 04:44   #10 (permalink)
Registered User
 
crank's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Age: 35
Posts: 74
Re: Front end noise MKII GTP

I had a similar "cracking" noise on my XR8. It sounded metal on metal and i thought maybe the springs were binding for some reason or something with the shocks. After the second time in they said the steering rack was loose and they tightened it. I don't think they removed any metal becauseit still does it. Might ask them about that fix next service or when the steering rack falls off. :p
__________________
TheyAreAmongUs
crank is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > FPV & Tickford Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 11:00.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.