Cant find the problem :( - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 01-19-04, 11:30 PM Thread Starter
EB wagon
 
Join Date: May 2002
Location: 8 Mile Plains, Brisbane
Posts: 932
Cant find the problem :(

Hey guyz, i need some suggestions on this one. I got a car thats running like its going on 5 cylinders. Its mising under load and idles real badly. It doesnt stall out. Ive changed the spark plugs, leads, dizzy cap, ign coil. Ive also replaced the fuel reg, filter and changed over the MAP sensor. Ive checked the injectors and all are working ok. They were cleaned by ford about 3 months ago. When i run a ECU diag, i get code 41 which is a running lean code. Anyone have any suggestions as to what might cause this??? Ive just about given up!

Thanks

Brent


EB1 3.9L MPI Falcon Wagon with converted T5 / Pacemaker & 2.5" Redback sports exhaust / 2" lowered blocks at the rear, Kings lows up front / ED Tickford Head and Cam / K&N panel filter with XH intake Snorkel / Full EL Fairmont interior with woodgrain

89 EA1 3.9L TBI Falcon Sedan with 3 speed auto / currently being upgraded...
Brent79 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 01-19-04, 11:38 PM
Often has bolts left over
 
barry_v's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Adelaide
Age: 30
Posts: 848
Re: Cant find the problem :(

according to my manual code 41 means "HEGO Constantly lean". perhaps you should look to the oxygen sensor for the problem.

1992 DC LTD 5.0
Duel exhaust, Genie extractors, Ported E7 heads, ported lower HO inlet, 70mm maf, Underdrive Pullies
barry_v is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 01-19-04, 11:41 PM
Often has bolts left over
 
barry_v's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Adelaide
Age: 30
Posts: 848
Re: Cant find the problem :(

Also, it points to an exhaust manifold leak for a possible cause.

1992 DC LTD 5.0
Duel exhaust, Genie extractors, Ported E7 heads, ported lower HO inlet, 70mm maf, Underdrive Pullies
barry_v is offline  
post #4 of 7 (permalink) Old 01-20-04, 12:36 AM
Look! A flying orangutan!
 
Join Date: Mar 2003
Location: perth
Age: 33
Posts: 3,104
Re: Cant find the problem :(

I suggest head gasket.
EDIT: Or fuel pump....

Proud TQE Operator and President of SEFAG - the Society for the Elimination of Ford Automatic Gearboxes

Pacemaker headers + 2.5" exhaust
EF Fairmont interior
MP3 player
Lowered King springs
5 speed manual
EF motor

Newest mod: EF Ghia wiring loom and dash

Last edited by mongrelEB; 01-20-04 at 12:38 AM.
mongrelEB is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 01-20-04, 02:15 AM
Shaken Not Stirred
 
the_scotsman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Nowra, NSW
Age: 35
Posts: 328
Re: Cant find the problem :(

Sounds like Oxygen Sensor, I pulled mine out and forgot to reconnect it, and the car ran like a dawg! I really thought I was running an I-5!
Worth checking
the_scotsman is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 01-23-04, 01:10 PM
Not a Joe Lunchpail
 
Join Date: May 2003
Location: Dorkland, NZ
Posts: 309
Re: Cant find the problem :(

Have you checked the fuel pressure? (I see you've done the pressure regulator but if the pump isn't delivering the pressure that won't help)
yeah right is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 01-24-04, 04:43 AM
jjj
Registered User
 
jjj's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Qld
Posts: 278
Re: Cant find the problem :(

I had the exact same problem with my car, running rough and error code 41 on engine run test. Replaced oxygen sensor, but you also need to reset the ECU once you put the sensor in.

cheers JJJ.
jjj is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anyone had this gearbox problem??? XR6HP01 Trans | Driveline 16 08-31-03 07:32 PM
EA CFI 3sp auto (1989): Problem with idle return sambulance Inline 6 Tech 4 08-09-03 04:06 AM
95 CV engine problem 95CV Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71 9 04-22-03 08:17 PM
SHO stopper: Engine problem in high-performance Taurus angers fans Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 10-23-02 09:39 PM
Defective GM engines $30+ Bilion problem. Discovery The Pub 11 03-21-02 06:37 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome