Cold Start Oiling - 4.0 - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 06-09-04, 04:43 AM Thread Starter
Mercury Cougar Cool
leonbray's Avatar
Join Date: Jul 2003
Location: Brisbane Australia
Posts: 205
Cold Start Oiling - 4.0

Noticed that it takes a while for the oil l ight to go out when I first start-up on a cold morning. Initial start is accompanied by what I would consider to be excessive valve train noise when it takes off like a scalded cat once it starts

The engine has 190k and only uses minimal oil. There is a litre of lucas oil treatment in the sump

Any suggestions

68 Cougar XR7 (302W), 69 Cougar Convertible(302W), 70 Cougar XR7 Convertible (428CJ), 70 Cougar Eliminator (351 4V), 77 Cougar Villager Waggon, XY Ute (302W), XG Ute (IL6 XR6 replica)
leonbray is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 06-09-04, 07:39 AM
Birth, Drift, Death...
Rollin's Avatar
Join Date: Jun 2002
Location: Drifting Brisbane...
Age: 33
Posts: 3,039
Re: Cold Start Oiling - 4.0

is this for your ute? obviously the oil level is correct? if i thrash my car and then dont give it enough time to warm down before turning it off (ie drive normally for at least 10mins) then the lifters tick for a couple of seconds on startup the next morning - never does it if i just drive nice.

also, what oil viscosity and oil filter are you using? maybe change brands and see how that goes.

Slick, Quick and Fulliii SIK!!!
Proud TQE Operator

197.4hp at the wheels, 14.505@152.46km/h
Tuning in progress...
I can get new Genuine Holden/Ford/Audi/Land Rover/Honda parts cheap, PM me!
Rollin is offline  
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 Escort - won't start mr_sma_jr Interior | Electrical | ECU 1 01-11-04 08:22 AM
Cold Start - Hot Air Induction Tube rev General Tech 3 11-15-03 03:04 AM
cold starting proplems sljimm General Tech 1 11-04-03 11:50 PM
My XF - She wont start Ruger Inline 6 Tech 5 10-31-03 08:29 PM
AU hard to start after left for long periods KenOath General Tech 5 04-09-03 09:19 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome